Pyhäjärvirallissa oli tänä vuonna erityistä juhlahumua, eikä vähiten siksi, että joukkueemme osallistui ralliin nyt 10. kerran. Nyt kisattu ralli oli kaiken kaikkiaan järjestyksessä jo 18. Rallia edeltänyt alkusyksyn sää oli ollut hyvin leuto ja merkillepantavaa oli myös huima pihlajanmarjasato. Lintujen esiintyminen oli jollakin tapaa erikoista. Rastaita ja muita marjalintuja oli maastossa tolkuttomat määrät, mutta toisaalta vesilintuja oli niukanlaisesti. Varmasti monet linnut olivat hajallaan maastossa ja vaikeasti löydettävissä. Leudon sään vuoksi myös ruokintapaikat olivat vielä harvassa.
Avasimme pelin kello seitsemän Isosaaren tienvarresta korvat höröllä. Sääennuste ei onneksi pitänyt kutiaan ja ennustettu aamusumu oli korkeintaan vähäistä utua. Lounaistuuli tuntui leppeältä ja sää vuodenaikaan nähden lämpimältä, +7C. Laulujoutsen, kanadanhanhi ja sinisorsa huusivat itsensä listoille pimeydestä, mutta illalla taksuttanut peukku pysytteli vaiti. Seuraavan tunnin käytimme ajelemalla keskustan ja Pyhäjoen pikkuteitä, välillä pysähtyen kuuntelemaan. Pinnasaldo karttui vain hautuumaan kohdalta puusta räpsähtäneellä variksella. Kilpailevia joukkueita sen sijaan näkyi riittävästi, joten päätimme palata Isosaareen aamun sarastaessa harmaan pilviverhon alla. Toistakymmentä peruslajia saatiin nopeasti listoille, mm. uivelo (vähintään 150 yks.) ja haapana. Yksinäinen merihanhi löytyi aamun ensi valoilla kanukkiparvesta, västäräkki lensi äänellen pohjoiseen ja punakylkirastaita kuului sieltä täältä. Paras ja toivotuin havainto oli Juhan löytämä varpuspöllö, jonka muut saivat hoidettua varoittelevien tiaisten suosiollisella avustuksella.
|
Kuvituskuva: Varpuspöllö, Vesilahti |
Hieman ennen yhdeksää suuntasimme Säkylän keskustaan, a4 närheä hoitui auton ikkunasta muuan takapihalta ja Jasse skarppasi kuusen latvasta tuulihaukan, loistava laji pinnalistalle! Pikainen pysähdys Säkylän keskustassa tuotti listoille kottaraisen, järripeipon ja joitakin peruslajeja, mutta turkinkyyhkyjä ei näkynyt. Saavuimme Pihlavaan keskelle massiivista rastasmuuttoa Juhan jättäytyessä komppaamaan omakotialuetta. Räkättejä liikkui tuhansittain, sääli ettei ollut aikaa jäädä ynnäämään päiväsummaa. Lapasotkia uiskenteli tukkasotkien ja allien seurana eikä aikaakaan, kun Kari kepitti yksinäisen härkälinnun kellumassa hieman kauempana rannasta. Muuttavien lintujen seasta löytyi ainakin kaksi kulorastasta, peippoja sekä a20 pyrstötiaisen äänekkäästi latvoissa etenevä parvi. Puuttuvia peruslajeja listattiin lisäksi kymmenkunta lajia.
|
Kuvituskuva. Pyrstötiaisia ja pihlajanmarjoja on kuluvana syksynä riittänyt. Vesilahti 10/2021 |
Oli korkea aika palata keskustaan, josta löytyi alkajaisiksi noin 20 sinne tänne lentelevää turkinkyyhkyä, päivän ainoa hömötiainen ruokinnalta, sekä - sokerina pohjalla - Juha kepittämä pähkinänakkeli! Listalle saatiin vihdoin myös tilhi.
|
ISO6400 ja 1/1000sek taidonnäyte pilvitaustaa vasten lentävästä turkinpulusta! Säkylä, 30.10.2021 |
|
Pähkinänakkeli (ssp. europaea). 30.10.2021 Säkylä |
Aikataulupaineen siivittämänä sekä päivän pimeyden myötä nakkelikuvat jäivät dokumenttitasolle kun kohta jo kiiruhdimme kohti Euraa. Matkalla tarkastettiin joitankin rantoja, tuloksetta. Juha spottasi vauhdista kyyhkyparven, pakki päälle ja takaisin, a8 sepelkyyhkyä istui koivun latvassa omakotitalon pihassa!
|
Nuoria sepelkyyhkyjä. Säkylä 30.10.2021 |
Seuraavaksi kurvasimme Lohiluoman rannalle, jossa lintutilanne vaikutti alkuun turhan rauhalliselta. Harmaahaikara jäi ensin sulkulajiksi, mutta hetken kuluttua esiintyi kaikille kahden yksilön voimin. Pikapuoliin Juha komppasi luontopolun alkupäästä koiras-pyyn, joka jäi ystävällisesti odottamaan muita, jebu-jee, aina vaikea rallilaji oli hoidossa!
Kompatessani luontopolun reunaa rannan osmankäämiköstä nousi vaaleahko hysy, lennähti pari metriä ja putosi taksuttaen pajun juurelle. Kumisaappain varustautunut Jasse saapui parahiksi paikalle ja potkaisi taksuttajan esiin - hernekerttu nousi nätisti taksuttaen pajun oksalle, ennen kuin lensi polun yli metsään. Ihan kuin pyrstön kulmissa olisi ollut runsaasti valkoista ja tummaa taustaa vasten selkäkin vaikutti ruskehtavalta, ääni oli kuitenkin tuikitavallinen yksittäin toistettu "täk". Komiaa, hyvä pointsi ja uusi laji Pyhäjärvirallissa!
|
Vähiin käy, ennen kuin loppuu! Erittäin uhanalasia (EN) nokikanoja. Eura Lohiluoma, 30.10.2021 |
Kauttualta hoitui kerrankin helposti koskikara, sekä kesykyyhky. Harolan puolella Lohiluomassa uiskenteli koskeloiden seurana neljä nokikanaa, metsänreunassa hyöri jälleen pyrstötiaisia, ylilennon suorittivat pikkukäpylinnut, sekä vihdoin varpushaukka. Myös pari sepelkyyhkyä muutti etelään.
|
Sieravuoresta on hyvät näkymät selälle. 30.10.2021 Kuva: Juha Järvi |
Sieravuoren "meristaiji" on yleensä ollut tuloksekas, mutta tällä kertaa vesilintuja oli niukanpuoleisesti. Listalle saatiin kuitenkin uusina pari kaakkuria ja kolme mustalintua, lisäksi ulapalla kalalokkimassan seassa kellui pari härkälintua sekä muutama kymmenen silkkiuikkua. Pilkkasiivet sen sijaan loistivat poissaolollaan. Rannassa käväistiin parissa muussakin paikassa, mutta vesiäislista ei karttunut. Sää poutaantui hetkeksi ja aurinko näyttäytyi, mutta lyhyt petostaijaus Mannilan pelloilla tuotti vain pari merikotkaa, a7 kottaraista, lisää tilhiä ym. perussälää. Valasrannassa kellui lapasotkia ja a8 kuusitiaisen parvi muutti määrätietoisesti etelään, vaan ei pilkkasiipiä täälläkään! Hohmon pelloilla ruokaili joutsenparvi, josta olisi irronnut sekä trumpetti- että pikkujoutsen, mutta jätimme kuranokat määrittämättä. Yksinäinen harmaahaikara tippui lennosta jokivarteen.
|
Joutsenten ja hanhien määrittämistä mutkistaa keväin syksyin kuran ja saven likaamat paljaat osat. Laulujoutsenia ja valkoposkihanhi, Vesilahti 11/2021 |
Pinnanmuodostus tuntui pahan kerran tökkivän, parissa tunnissa vain kaksi uutta lajia listalle!!? Ainoaksi uudeksi lajiksi Varsinais-Suomen puolelta jäi haukansilmä-Arton vauhdista hakkuuaukean männynoksalta skarppaama hiirihaukka! Palasimme Säkylän puolelle ja tarkastimme muutaman tunnetun töyhtötiaispaikan, ei vilaustakaan saati äännähdystäkään lajista. Onneksi sentään palokärki löytyi nakuttelemasta kuolevia leppiä. Sää kirkastui ja aurinko alkoi viimein paistamaan, joten oli aika suunnata Pyhäjoen ja Vihelän kautta kohti Turuntien ramppia ja peltoaukeita. Pyhäjoelta hoitui vihdoin fasaani-kukko ja Vihelästä piekana, hemppo sekä tikli. Lisäksi näkyi pari tavallista sekä supernätti vaalea börringe-hiirihaukka. Turuntien rampilla oli oivalliset olosuhteet havainnoinnille, mutta edellisiltana lyhyellä pysähdyksellä näyttäytyneet töyhtöhyypät, ampuhaukka ja isolepinkäinen pysyivät piilossa, mikä neuvoksi?
Palasimme Säkykän keskustaan ja tihrustimme talojen välistä Omahaaran peltoja, tarkastimme Kotkaniemen ja kunnantalon rannat, vesiperä eikä pinnan pinnaa! Ilta alkoi jo hämärtämään, eikä uusia lajeja herunut. Jasse ja Kari jäivät Vihelään kaivamaan ampparia ja lanttua muiden suunnistaessa Sarvonlahden tornille. Jälleen messevä pyrstötiaisparvi, sekä vihdoin a2 rätisevää peukaloista! Polun varren metsässä oli syödyn sarvipöllön jäänteet - ei pinnaa, olikohan asialla ollut huuhkaja vai kanahaukka? Vihelästä löytyi vihdoin viimein isolepinkäinen.
Komppasimme iltahämärässä Isosaaren rantalehtoja, ei punarintaa, lauraa saati scoloa. Lahdelle saapui yöpymään 360 kanadanhanhea, mukanaan merihanhi x kanadanhanhen risteymä sekä ainakin kuusi merihanhea, muttei metsuria saati tundrahanhea. Varttia vailla kuusi päätimme lopettaa ja ynnäsimme listalta päivän lajimääräksi 73.
Havaitut lajit (tarkemmin tiira.fi)
Kommentit
Lähetä kommentti