Rallia ja räpellystä 4.- 5.9.2020

Pinnarallit ovat poikkeuksetta lystikkäitä tapahtumia ja myös Valkeakosken Lintuharrastajien aka BirdLife Keski-Hämeen järjestämä vuosittainen syysralli on hauska 24h rypistys. Joskus ralli soljuu pinnasta toiseen kuten elämä rannikkopohjalaisessa viihdeohjelmassa, toisinaan tavallistenkin lajien esille kaivaminen tuottaa rutkasti päänvaivaa. Haasteita tuovat myös hieman vieras retkeilyalue, lintujen ja lintupaikkojen hajaannus, sekä joskus yllättävänkin vaihteleva sää. Ja toisaalta juuri nämä tekevät rallista mielenkiintoisen! Nyt kisailtu ralli oli järjestyksessä 32.

Rallimme eko-osuus, joukkoliikennevälineen puikoissa Jyri 4.9.2020 Lempäälä

Ennen rallin alkua syynäsimme huolellisesti sääennusteet ja päivällä tarkastimme joitakin potentiaalisia käyntikohteita koska perusteelliseen pohjustukseen ei ollut rahkeita. Kurkattiinpa mielenkiintosimmat havainnot myös BirdLifeSuomen havaintokannasta tiira.fi. Lintutilanteen ja lähestyvän saderintaman valossa aloituspaikaksi lukittiin viime hetkellä Ahtialanjärvi. Aluksi nopea silmäys järvelle mainiosta lintutornista, seuraavaksi pikasoutua lokkisaareen, sopivasti kisa-ajan alkaessa. Järvellä lepäillyt jouhisorsaparvi häipyi kalastajan pelottamana korkealla etelään ja ensimmäinen lapinkirvinen kuului jo veneeseen, nopea vilkaisu kelloon - 16.59, ei pinnaa kummastakaan, vielä! 

Pikkusirri, vanha juhlapukuinen lintu Ahtialanjärven lokkisaaressa 14.7.2020 Lempäälä.

Lokkisaaren kompaamiseen kannattaa varata aikaa ja pitkävartiset saappaat. 4.9.2020 Lempäälä

Rantautumispuuhiin kului tovi ja kun Rake toi kuriirilähetyksenä vastarannalle unohtuneen jalustan, ruksaaminen pääsi alkuun. Lapinkirvinen äänteli uudelleen, ruskosuo- ja varpushaukka pyörähtivät saaressa ja kalasääski järvellä. Niityn komppaus tuotti taivaanvuohia, pari lapinsirriä, liroja ja niittykirvisen, kauempana kivillä istui suokukkoja, pikku- ja suosirrejä sekä pari tylliä. Pitkään paikalla ollutta nuorta kuovisirriä ei vain löytynyt, mutta jänkäkurppa - saaren syyskauden ensimmäinen - ja ruokokerttusia kompattiin esiin. Muutama keltavästäräkkikin majaili tavallisten seurana. Lisäksi Rake melkeinpä kädestä pitäen johdatti meidät muuan ruovikkotupsun luokse - kas, oranssit pyrstönkulmat vilkkuen sinirinta pölähti seuraavaan tuppaaseen ja teki katoamistempun. Pienen etsinnän jälkeen lintu löytyi uudelleen ja kaikki saivat lajista kunnollisen näköhavainnon - kiitos Rake :) Sää yllätti tällä kerralla myönteisesti, illaksi povattu tauoton sade typistyi 15 minuutin kuuroksi. Puna- ja tukkasotka, harmaahaikara, merimetsolapasorsa, kanadanhanhi ja nokikana löytyivät järveltä. Ynnä tukku tavallisempia lajeja. Ison sepelkyyhkyparven hännillä lentänyt yksinäinen uuttupulu jäi harmillisesti sulkulajiksi. Mukavia lajeja kyllä, mutta jäikö aloituksesta sittenkin vähän valju maku?

Keltavästäräkkejä on ollut kuluvana syksynä runsaasti. 18.9.2020 Tampere

Lokkisaaressa tarpoessa kuluu aikaa, joten oli viimeinen hetki suunnata Vesilahdelle ennen iltahämärää. Matkan varrelta napsittiin listalle muutama yleinen laji sekä köröteltiin ikuisuudelta tuntuva tovi kahtakymppiä erikoiskuljetuksen perässä. Vesilahden Alhonselältä pinnalistaa kartutettiin vain muutamalla lajilla, parhaasta päästä olivat kolme nuorta pikkulokkia (ässä), 70 naurulokkia, 35 valkoposkihanhea sekä vanha merilokki. Silkkiuikkujakin oli lahdella yli 300. 

Maalaisidylliä illansuussa Tarimaan pelloilla 4.9.2020 Vesilahti

Seuraavana vuorossa olivat Tarimaan pellot, jonne saavuimme harmillisen myöhään illan jo hämärtäessä. Ei jälkeäkään päivällä saalistelleesta ampuhaukasta, saati västäräkkien seassa viihtyneestä lapinsirkusta! Vanha sinisuohaukkakoiras sentään näyttäytyi lyhyesti ja pari tikliä havaittiin matkalla.

Nuoruuspukuinen punarinta Alkkulanlammella. 18.8.2020 Akaa Viiala

Alkkulanlammella illansuussa 4.9.2020 Akaa Viiala

Matka jatkui Alkkulanlammelle, jossa viivyttiin pimeäntuloon saakka. Lammessa oli mukavasti sorsia, myös lapasorsa, muttei yhtään uutta vesilintulajia. Listaa kartutettiin vain peruslajeilla, kuten rautiainen, punarinta sekä yleisimmät rastaat. Parhaaksi havainnoksi jäi altaan poikki uinut piisami. Jotakin epämäräistä ääntelyä kuului pimeyden seasta ruovikosta, yrityksestä huolimatta sitä ei kuitenkaan saatu yhdistettyä mihinkään rantakanaan. Säkkipimeässä ajeltiin vielä Heinäsuon peltojen halki, lajitarjonta oli nisäkäspainotteinen, vain jokusia rusakoita nähtiin valokeilassa. Tässä vaiheessa koossa oli kohtuulliset 51 lajia, jees, aivan passeli lähtöasetelma huomisaamuksi!

Lehtopöllö, 2kv naaras liikenteen uhrina 5.9.2020 Vesilahti

Reilun seitsemän tunnin makoisten yöunien jälkeen matkalla Ahtialanjärvelle ensimmäinen vastaantullut lintu retkotti tienposkessa Vesilahden ja Lempäälän kunnanrajalla - voi harmi, ensimmäisen kesän lehtopöllömamma oli kohdannut loppunsa auton alle jäätyään. Lintu oli aktiivisessa sulkasadossa vasta nyt, joten hyvässä lykyssä se oli ehtinyt tuottamaan maailmalle pesyeellisen lehtopöllönpoikia. Jyri puolestaan oli havainnut autonvaloissa kaksi ihka elävää lehtokurppaa, lajin joka tänä vuonna jäisi puuttumaan listaltamme. Supernopea Ahtialanjärven tarkastus ei tuottanut toivottua jalohaikaraa, joten  siirryimme ripeästi Pyhällönvuoren tornille. 

Staijisektori Liponselän suuntaan Pyhällönvuoren tornista 5.9.2020 Lempäälä

Näkymä tornista ei ollut tänään henkeäsalpaava, samaa ei voi sanoa kapuamisesta parkkipaikalta ylös torniin! Sää oli hieman tukkoinen, näkyvyys vain 10km, eikä selvästikään kummoista muuttoa ollut käynnissä. 

Nuori mehiläishaukka 10.9.2016 Batumi, Georgia

Hyviä rallilajeja osui linsiin, mutta tuskaisen harvakseltaan: Mehiläishaukka, merikotka, fasaanikukko, uuttukyyhky, harmaapäätikka, kuikka. Edellisvuoteen verrattuna meno pikkulintupuolella oli hämmentävän hiljaista, vain rautiaisella, metsäkirvisellä, räksällä ja peipolla oli jonkinlaista muuttoa. Suuren sepelkyyhkyparven mukana lentänyt mielenkiintoisen näköinen leukistinen yksilö laskeutui puuhun kilometrin päähän, edes scouppaamalla ei syntynyt hääppöistä dokumenttia.

Maisema pohjoisen suuntaan oli tukossa, kirkkaalla säällä Näsinneula tasan 27,3km päässä erottuu Pyhällönvuorelta helposti 5.9.2020 Lempäälä


Leukistinen sepelkyyhky Pyhällönvuorella 5.9.2020 Lempäälä

Vaisun aamustaijin jälkeen jatkettiin Liponselän rantoja myötäillen Akaan suuntaan. Hysyparvesta irtosi mustapääkerttu ja torniin jo kuultu harmaapäätikka näyttäytyi haavan rungolla, hernekertunnäköinen hysy ei sen sijaan ollut alkuunkaan yhteistyöhaluinen. Alkkulanlammen marjoja notkuvissa seljoissa hyöri odotusten mukaisesti lisää mustapääkerttuja sekä lehtokerttu (ässä). Myös pyrstötiainen oli oiva lisä pinnalistalle. 

Turkinkyyhky 29.4.2012 Metulla, Israel

Toijalasta on pitkin kesää ilmoitettu havaintoja turkinkyyhkystä, joten ohikulkumatkalle sovitettiin pysähdys urheilukentän luona. Heti autosta noustuamme lähikuusesta kajahti kuin tilauksesta "duh-hhuuh-dhu" - Jebujee, hyvä, hetimmiten nokat kohti Käyrälää!

Kivitasku välilaskulla muuttomatkallaan 11.9.2020 Vesilahti

Yritimme lähestyä peltoaukeaa vähän joka suunnasta vain todetaksemme, että tien voi näköjään sulkea ilman ennakkovaroitusta, autourheiluksi kutsutun rallin nimissä! F*****ck! Kurisjärven puoleisesta päästä ruksattiin sentään lyhyehkön staijin myötä hiirihaukka, kiuru, niittykirvinen, kivitasku, isolepinkäinen, varpunen sekä hemppo. Pitkän ajolenkin päätteeksi Käyrälän puolelta irtosi uudeksi lajiksi leppälintu ja sinisuohaukka sekä isolepinkäinen nähtiin jälleen. Poikkesimme myös Kalvolan puolella ja täältä saatiin listalle kulorastas sekä vihdoin viimein pensastasku

Merimetson löytäminen ei nykyään ole vaikeaa edes sisämaan ralleissa 3.7.2020 Nida, Liettua

Saariosjärveltä ainoa uusi laji oli nuolihaukka ja uittamoltakin irtosi vain telkkä, jonka olimme tähän saakka onnistuneet välttämään. Meno alkoi tuntua jokseenkin tahmealta. Visavuoressa oli käynnissä kotimaanmatkailubuumin myötä yleisöryntäys, josta ei onneksi ollut haittaa havainnoinnille. Rauttunselkä oli muovista jalohaikaraa lukuun ottamatta tyhjänpuoleinen, ainoaksi pinnaksi jäi parkkipaikan lähistöllä havaittu peukaloinen. Viidennumero ei sekään tuottanut uusia selkävesien lajeja, mutta yksinäinen räystäspääsky oli kaivattu lisä pinnalistaan. Vanajanselältä ei irronnut toivomuslistan härkälintua, kaakkuria tai selkälokkia, vain yksinäinen jouhisorsa suoritti tervetulleen ylilennon. Merimetsojakin oli kolminumeroinen luku. Seuraavaksi Ritvalan kylään, jossa rämmimme sujuvasti pusikon läpi Vähäjärven rantahetteikölle. Järvellä olikin mukavat parisataa sorsaa, tietenkin jo ennestään havaittua sorttia kaikki! Seuraava pysähdys tehtiin Valkeakosken Isovuolteella, josta viimein löytyi neljän tukkakoskelon parvi. Ralliaika oli hupenemaan päin eikä listalla ollut käyntikohteita jäljellä, joten paremman puutteessa suuntasimme Valkeakosken Metsäkansaan. Eräästä metsänreunasta löytyi peippoparvi, josta viimein kuului kaivattu järripeippo. Ralliaikaa oli jäljellä enää minuutteja, kun Lempäälän puolella kurvasimme Koivistonjärven peltoaukean reunaan. Täällä kulutimme viimeiset hetket punatulkun, palokärjen tai kanahaukan toivossa. Vesiperä! Ynnäilimme lajit listalta - 98 - ja harmiksemme jouduimme toteamaan että ääneenlausumaton tavoite, 100 lajia, jäi tällä kertaa katkaisematta! Hieno ralli mutta jokseenkin vaisu lintupäivä, ehkäpä jo 105 lajia riittäisi tänään voittoon?

No eipä olisi riittänyt, voittajajoukkueen suoritus 111 lajia, viimevuotinen lukemamme, tuntui nyt jokseenkin käsittämättömän kaukaiselta! Todella huikea tulos kerrassaan, onnittelut voittajille H-PI, Kim ja Pekka! No ei aina voi voittaa, tänä vuonna sija 2. ja ensi vuonna taas uudelleen ja kiitokset mainiosta rallista Pete & Jyri! Rallikilometrejä kertyi viiden kunnan (Akaa, Hämeenlinna, Lempäälä, Valkeakoski, Vesilahti) alueelta maltilliset 170km, ehkä siinäkin jo vähän liiaksi autossa vietettyä aikaa? Ainoat ässälajimme olivat pikkulokki sekä lehtokerttu. Kaikkien joukkueiden rallin aikana yhteensä havaitsema lajimäärä oli 129.

Nyt havaitut lajit, joita emme viime vuonna havainneet: Valkoposkihanhi, punasotka, mehiläishaukka, lapinsirri, pikkusirri, liro, jänkäkurppa, turkinkyyhky, sinirinta, leppälintu, lehtokerttu, pyrstötiainen = 12 lajia

Lajit, jotka havaitsimme viime, vaan ei tänä vuonna: Metsähanhi, harmaasorsa, uivelo, pyy, härkälintu, arosuohaukka, kanahaukka, punajalkahaukka, liejukana, kapustarinta, kuovi, pikkukuovi, lehtokurppa, räyskä, kalatiira, selkälokki, tervapääsky, palokärki, hernekerttu, pensaskerttu, hömötiainen, pikkulepinkäinen, pähkinähakki, pikkukäpylintu, punatulkku = 25 lajia

Ralliyhteenveto BirdLife Keski-Hämeen blogissa.

Jyrin postaus rallipäivästä täällä.

Lajilista, systemaattinen järjestys:

1 Laulujoutsen
2 Kanadanhanhi
3 Valkoposkihanhi
4 Haapana
5 Tavi
6 Sinisorsa
7 Jouhisorsa
8 Lapasorsa
9 Punasotka
10 Tukkasotka
11 Telkkä
12 Tukkakoskelo
13 Isokoskelo
14 Fasaani
15 Kuikka
16 Silkkiuikku
17 Merimetso
18 Harmaahaikara
19 Mehiläishaukka
20 Merikotka
21 Ruskosuohaukka
22 Sinisuohaukka
23 Varpushaukka
24 Hiirihaukka
25 Sääksi
26 Tuulihaukka
27 Nuolihaukka
28 Nokikana
29 Kurki
30 Töyhtöhyyppä
31 Tylli
32 Suokukko
33 Lapinsirri
34 Suosirri
35 Pikkusirri
36 Liro
37 Jänkäkurppa
38 Taivaanvuohi
39 Pikkulokki
40 Naurulokki
41 Kalalokki
42 Harmaalokki
43 Merilokki
44 Kesykyyhky
45 Uuttukyyhky
46 Sepelkyyhky
47 Turkinkyyhky
48 Harmaapäätikka
49 Käpytikka
50 Kiuru
51 Haarapääsky
52 Räystäspääsky
53 Metsäkirvinen
54 Niittykirvinen
55 Lapinkirvinen
56 Keltavästäräkki
57 Västäräkki
58 Peukaloinen
59 Rautiainen
60 Punarinta
61 Sinirinta
62 Leppälintu
63 Pensastasku
64 Kivitasku
65 Mustarastas
66 Räkättirastas
67 Laulurastas
68 Punakylkirastas
69 Kulorastas
70 Ruokokerttunen
71 Lehtokerttu
72 Mustapääkerttu
73 Tiltaltti
74 Pajulintu
75 Hippiäinen
76 Pyrstötiainen
77 Sinitiainen
78 Talitiainen
79 Kuusitiainen
80 Töyhtötiainen
81 Puukiipijä
82 Isolepinkäinen
83 Närhi
84 Harakka
85 Naakka
86 Varis
87 Korppi
88 Kottarainen
89 Varpunen
90 Pikkuvarpunen
91 Peippo
92 Järripeippo
93 Viherpeippo
94 Tikli
95 Vihervarpunen
96 Hemppo
97 Keltasirkku
98 Pajusirkku


Kommentit