19.7.2018 seurantapyyntiä Alkkulassa

Akaa, Viiala, Alkkulanlammi N 61° 13.391' E 023° 46.187'

Kausi on jo edennyt kahdeksanteen, eli E -jakson pyyntikertaan. Niin se kesä vain etenee, enää neljä pyyntijaksoa jäljellä, joista viimeinen ulottuu hyvän matkaa syyskuun alkuun. Kasvillisuus rehotti entisen jätevedenpuhdistamon ravinnepommin ja kasvihuonemaisten sääolojen jäljiltä valtoimenaan. Trooppisesta yöstä ei kuitenkaan ollut tietoa, sillä lämpötila vaihteli kello 3.20 - 5.45 välillä +14 ja +11 asteen välillä. Pyynnin päättyessä klo 9 lämpöä olikin sitten jo noin 25 C.
Alkukaudesta rengastusalueella lauleli usempikin viitakerttunen ja kauden ensimmäinen nuori lintu sai renkaan.

Tiltaltteja on laulanut aivan rengastusalueen lähistöllä koko kesän ja nuori yksilö eksyi verkkoon aamulla.
Kultarinta on sinänsä tyypillinen SSP -laji, mutta sisämaassa harvalukuinen. Kuvan aikuinen lintu oli ensimmäinen Alkkulassa renkaan jalkaansa saanut yksilö. Toivottavasti jälkikasvu seuraa ensi kerralla esimerkkiä.


Altaan eteläreunassa on järviruokojen ja osmankäämin seassa jonkinverran avointa lietettä ja töyhtöhyyppä on nähtävästi pesinyt alueella. Koska pesintä on näin myöhäinen, kyseessä voi olla uusintapesijä, joka on siirtynyt alueelle jostakin lähiseudun pellolta ensimmäisen pesinnän tuhouduttua? Emolinnut nousivat varoittelemaan kertaalleen jokaisen verkkokierroksen aikana, mutta rauhoittuvat nopeasti uhkaavan rengastajan loitottua.


Naaraspeippo oli äkännyt suuremmanpuoleisen saaliin, silmäkiitäjän toukan. Se yritti muutaman minuutin käännellä toukkaa sinne tänne ja lopulta lähti lentoon saaliinsa kanssa. Vain parinkymmenen metrin jälkeen peipon oli pakko luovuttaa ja ylisuuri taakka putosi radanvarren pensaikkoon.


Pyynnin jälkeen oli hetki aikaa puutarhatöille. Katkaisin keskiaasialaisilta vierailta tylysti latvukset, toivottavasti vielä ei ollut liian myöhä estää siementen kehittyminen. Viime vuonna jättiputkia ei alueella ollut, mutta maaperän siemenpankki taitaa olla ehtymätön. Ainakin toistaiseksi tilanne kuitenkin on hallinnassa tämän haitallisen vieraslajin osalta.
Naakkoja riittää nyt keskikesällä lähiseudun maanviljelyksillä. Laji nauttii rauhoituksesta luonnonsuojelulain nojalla vielä reilun viikon päivät ja siirtyy 1.8. lukien metsästyslain muutoksella rauhoittamattomien eläinten joukkoon. Nähtäväksi jää, millaisia vaikutuksia tällä on lajin kannankehitykseen pitkällä aikavälillä. Tietäen naakan nokkeluuden ja oppimiskyvyt, kovin suuria saaliita pyynnin tuloksena tuskin on luvassa. Vain yltäkylläisesti saatavilla olevan ravinnon rajoittamisella lienee muutoksia naakkakantaan. Tämä on jo osin toteutunutkin kaatopaikkajätteen käsittelyä koskevien uusien säädösten myötä.


Käsitellyt linnut:

Punarinta
6
5 reng, 1 kontr
Laulurastas
3
reng
Kultarinta
1
reng
Ruokokerttunen
13
10 reng, 3 kontr
Viitakerttunen
1
1kv reng
Lehtokerttu
2
reng
Mustapääkerttu
7
reng
Tiltaltti
1
reng
Pajulintu
9
reng
Sinitiainen
3
2 reng, 1 kontr
Talitiainen
2
1 reng, 1 kontr
Pajusirkku
3
2 reng, 1 kontr

Kommentit