11.5. seurantapyynnin aloitus Alkkulanlammella

Neljäs pyyntikausi Alkkulanlammella käynnistyi tänään. Aamu oli kaunis, tyyni ja kirkas, mutta koleanpuoleinen, sillä lämpötila vaihteli klo 4 - 7 välillä +9°C...-1°C. Matkalla pyyntipaikalle näkyi viisi rusakkoa, kolme valkohäntäpeuraa, supikoira ja - onneksi huomasin ajoissa - keskelle tietä löntystänyt hirvi!


Aamuhetki ennen auringonnousua oli tyyni mutta kolea. Linnut olivat hyvin äänessä, kauluashaikara, ruokokerttuset ja vähintään kolme satakieltä hallitsivat äänimaisemaa.


Altaan vesi on ainakin vielä varsin korkealla, toivottavasti se on eduksi lammella pesiville linnuille. Vesilinnuista paikalla näkyi vain telkkäkoiras ja sinisorsapari. Uhanalaistuneita nokikanoja oli kolme.


Auringonnousun hetkellä lämpötila käväisi pakkasella ja usva jäätyi kasveihin kevyeksi huurteeksi.

Ensimmäisen pyyntikerran tulos jäi vaisuksi, vaikka alueella ja sen lähituntumassa liikkui mukavasti lintuja. Rengastuksia klo 4.20 - 9.20 kertyi vain 16 kappaletta sekä kaksi kontrollia aiemmilta vuosilta.


Rengastuskauden avauslaji oli tänä vuonna räkättirastas.


Ruokokerttusia eksyi verkkoihin aamun kuluessa kuusi, joista yksi oli aiemmin rengastettu.
Satakieli ja mustapääkertut ovat Alkkulanlammelle tyypillistä rengastuslajistoa. Kerttuja liikkuu eniten loppukesällä terttuseljan punaisten marjojen houkuttamana.


Pikkulokkeja lenteli yli rengastusalueen, mutta tällä kertaa ne eivät ainakaan vielä aamulla saapuneet hyönteispyyntiin altaalle.


Pyrstötiainen on alueen pesimälaji ja nyt näytäytyi enimmillään kolmen linnun parvi. Valitettavasti laji ei tällä kertaa eksynyt lintuverkkoon. Rengastuksesta oli myös ennakkotieto VLH:n Facebook -ryhmässä ja paikalla vierailikin neljä henkilöä tutustumassa rengastukseen - toivottovasti aamu oli antoisa vaikka lintuja saatiin vain maltillisesti!

Muista havainnoista mainittakoon rengastusalueen tuntumassa piipittänyt ja lyhyesti näyttäytynytkin käenpiika, alueen vanhoja sähköpylväitä pärryyttänyt pikkutikka-koiras sekä pohjoiseen muuttanut yksinäinen tilhi.

Rengastukset ja kontrollit:

Rautiainen 2
reng
Satakieli 1
reng
Mustarastas 1
reng
Räkättirastas 1
reng
Ruokokerttunen 6
5 reng 1 kontr
Pensaskerttu 2
1 reng 1 kontr
Mustapääkerttu 2
reng
Pajulintu 2
reng
Pajusirkku 1
reng


Kommentit