Talvea odotellessa - Waiting for winter

7.11. kiersin kauniissa syyssäässä talvilintulaskentareitin Vesilahden Kirkonkylällä. Lintuja oli liikkeellä kohtuullisesti, vaikka mennyt pesimäkausi oli kylmien ja sateisten säiden vuoksi monille linnuille katastrofaalinen. Ilman kummoisempaa analyysiä tulokset voi kiteyttää niin, että marjalinnuista rastaita ja järripeippoja on liikkeellä mukavasti, samoin urpiaisia, vesilintuja on kohtalaisesti, varpunen on lähes kadonnut ja tiaisia on tavanomaista vähemmän. Viherpeipollakaan ei mene kovin hyvin.

Back to business with usual late autumn/ early winter stuff, like winter bird census, and ringing at feeder in our garden. Most migrants are gone by now, but still good numbers of Whooper Swans, Goosanders, Fieldfares, Bramblings and Redpolls around. Also a Hawk Owl and a Pygmy Owl today and a Grey-headed Woodpecker yesterday. No Waxwings or Pine Grosbeaks yet, maybe they are on a way from North.

A single flock of 12 Long-tailed Tits was on my winter bird route

Northern, nominate subspecies of Long-tailed tit is the most beautiful of all subspecies, to my eye
Pyrstötiaisia osui reitille yksi parvi, yhteensä 12 yksilöä. Suomalainen, valkopäinen alalaji on ehdottomasti kaunein pyrstötiaisen monista alalajeista.

Goldfinch is scarce, but regular winterbird on these latitudes
Tiklit värittivät laskentareittiä kahdessa paikassa yhteensä 16 yksilön voimin ja tämä rikkaruohostojen hyödyntäjä näyttäisi olevan runsastumaan päin vesilahtelaisena talvilintuna.


Kirkkolahti Bay was frozen in October, but now ice was gone and some Goosanders, Goldeneyes and Tufted Ducks had returned. No Grey Herons anymore.
Kirkkolahti ehti jo jäätyä lokakuussa ja tämä varmasti karkotti harmaahaikarat ja enemmistön vesilinnuista. Laskennassa näkyi vielä laulujoutsen, isokoskeloita, telkkiä ja kaksi tukkasotkaa.

There are loads of ripe red berries on Rowantrees, so we are expecting to get a good winter with thrushes, Waxwings, Bullfinches, Bramblings and - hopefully - Pine Grosbeaks around
Pihlajanmarjasato on melkoinen ja sen myötä räkättirastaita näkyi 650. Tilhet olivat kateissa, ne lienevät vasta tulollaan sitä mukaa kun pohjoisessa marjat hupenevat. Järripeippojakin näkyi yhdeksän, laji on ollut viime vuosina vähissä, joten saa nähdä jääkö niitä marjasadon turvin talvehtimaan. Viherpeippoja näkyi vain 41, lajin kantaa koettelevat kylmät kesät sekä etenkin viherpeipoille kohtalokas trikomonoosi, jonka seurauksena lajin kanta Suomessa on vähentynyt romahdusmaisesti.

There is a good influx of Hawk Owls going on, with several hundreds reported within a week
Hiiripöllöjä ei osunut aivan laskentareitin varrelle. Suomessa on kuluneen viikon aikana havaittu satamäärin hiiripöllöjä, joka monista muista pöllöistä poiketen on myös päiväaktiivinen. Ylempi lintu viihtyi Tarimaan suunnalla ja alempi lähellä Kaakilanniemeä. Parina päivänä ja iltana kotipihassa on näyttäynyt myös varpuspöllö, joka yleensä saa kimppuunsa kiukkuisten sinitiasten saattueen.

Another Hawk Owl

Whooper Swans are not in hurry, but stay grazing on the fields as far as lakes are not frozen, and there is no snow
Kaakilanniemen pelloilla lepäilee yli 200 laulujoutsenen parvi ja mukana on vielä kolme taigametsähanheakin. Jos kelit jatkuvat leutoina ja lumettomina, niillä ei ole mitään kiirettä muutolle. Parvi puidussa kaurapellossa, ilmeisesti kauralla on sängen seassa uutta, vihreää orasta.A fragment of vast flock of Goosanders fishing at Alhonselkä water, they were surprisingly tolerant of three White-tailed Eagles fishing amidst their flock

Blue Tit, adult male. Percentage of adult birds was exceptionally high on my small sample, indicating poor breeding season
Coal Tit, the only juvenile of the three ringed today. Moult contrast clearly visible between juvenile outer and moulted, adult type inner coverts

Avasin talvilintujen rengastuskauden piharuokinnalta, puolentoistatunnin pyynnin tulos yhdellä verkolla 36 rengastusta ja kaksi kontrollia. Tali- ja sinitiaisilla vanhojen lintujen osuus oli melko suuri, mikä kielii tiaisten huonosta pesimätuloksesta viime kesänä. Kuvissa vanha koiras sinitintti, sekä nuori kuusitiainen


Vielä kuulumisia Viialan Alkkulan rengastuspaikalta, (sähkö)posti toi tänään löytökirjeen, jonka mukaan 6.6. kontrolloitu, hautomalaikullinen 2kv naaras punakylkirastas oli rengastettu 29.10.2016 Antwerpenin lähellä. Kyseessä on siten hyvin todennäköisesti muuttomatkalla ollut, Suomessa syntynyt lintu, joka lokakuun loppuun mennessä on hyvinkin ehtinyt Belgiaan. Esimerkiksi Lågskärillä syksyn rengastusten mediaanipäivä on 9.10. Rengastuspaikka sijaitsee Alkkulasta suuntaan 218° mikä on täsmälleen poikasena Suomessa rengastetuista punakylkirastaista ensimmäisenä vuonna saatujen löytöjen keskimääräinen suunta! Elävänä tavattujen punakylkirastaiden löydöt painottuvat Pohjois-Ranskaan, Etelä-Englantiin sekä juuri Belgiaan, tapettujen painottuessa Etelä-Ranskaan ja Välimerelle. Viime aikoina poikasena rengastetuista punakylkirastaista 0.5% tavataan kuolleina. Tästä luvusta melko tarkalleen puolet on tapettu ja puolet tavattu kuolleena. Punakylkirastaita on Suomessa rengastettu noin 170 000 ja ulkomaanlöytöjä on kertynyt yli 1800 yhteensä 30 eri maasta. (lähde: Rengastusatlas)


Talvilintulaskennan havainnot - Observations of winter bird census


Whooper Swan
Laulujoutsen
1

Tufted Duck
Tukkasotka
2

Common Goldeneye
Telkkä
6

Goosander
Isokoskelo
37

Pheasant
Fasaani
1

Common Gull
Kalalokki
3

Herring Gull
Harmaalokki
3

Grey-headed Woodpecker
Harmaapäätikka
1

Great Spotted Woodpecker
Käpytikka
3

Blackbird
Mustarastas
4

Fieldfare
Räkättirastas
650

Goldcrest
Hippiäinen
2

Long-tailed Tit
Pyrstötiainen
12

Blue Tit
Sinitiainen
50

Great Tit
Talitiainen
74

Coal Tit
Kuusitiainen
8

Willow Tit
Hömötiainen
3

Eurasian Treecreeper
Puukiipijä
2

Eurasian Jay
Närhi
2

Magpie
Harakka
26

Jackdaw
Naakka
99

Hooded Crow
Varis
21

Raven
Korppi
1

House Sparrow
Varpunen
3

Tree Sparrow
Pikkuvarpunen
44

Brambling
Järripeippo
9

Greenfinch
Viherpeippo
41

Goldfinch
Tikli
16

Siskin
Vihervarpunen
2

Common Redpoll
Urpiainen
69

Red Crossbill
Pikkukäpylintu
7

Bullfinch
Punatulkku
18

Yellowhammer
Keltasirkku
6
33 species


1226

Kommentit