Virolahti toukokuun pikavisiitillä - Brief visit to SE -Finland, vicinity of the Russian border

Suunnitellusta kaakonkulman retkestä tuli vatsataudin vuoksi aiottua lyhyempi, oikeastaan vain piipahdus, mutta heti kun kynnelle kykenin, ajelin torstaina 18.5. Virolahdelle. Tarkoitus oli nähdä hieman arktikaa, staijata (ehkä) petoja, tavata vanhoja tuttuja ja saada kosolti vuodenpinnoja loppukevään saapujista. Ja hyvässä lykyssä nähdä vieläpä joku rari - näin lyhyellä retkellä epätodennäköistä toki. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta ensimmäisestä linturetkestäni Virolahdelle & Ylämaalle!

Lintulahti Bay, near Gulf of Finland seashore, a good spot for ducks and waders. Virolahti, SE Finland
Lintulahti oli talven jäljiltä hienossa kunnossa, matalaa rantaniittyä oli rutkasti ja kahlaajia, lähinnä suokukkoja ja liroja, mukavasti ja hyvin näkyvillä.

Great White Egret is one of increasing species and is not a rarity anymore. Virolahti, Lintulahti
Jalohaikara oli näkyvästi esillä ja ruokosirkkalintu pirisi lyhyitä pätkiä keskellä päivää ruovikon kätköissä.

Shoveler is common in SE Finland
Aina yhtä humoristinen ilmestys, lapasorsakoiras, tulossa..


...ja menossa. Lapasorsa on turalla yleinen, mutta serkkuansa heinätavia ei tällä kertaa näkynyt.

Bad picture, but succesful twitch - a Red-crested Pochard, male, Lintulahti, Virolahti
Myöhemmin pistäydyimme illan päätteeksi uudelleen tornilla katsomassa Toni Kukkolan aikaisemmin päivällä löytämän komean koiras-punapäänarskun. Netta olikin reissun ainoa virolahdenpinna mulle.

Lake Väkevänjärvi at Finnish/Russian border, a nice site for birding. This has been the place to look for Greater Spotted Eagle in Finland for decades, and the species is still annual here. Don't mind to look too well secondary pattern or nape patch of younger birds! For GSE, there is nowadays hybrid problem everywhere in northern parts of its range. Nothing special, just some late-arrival yearticks like Spotted Crake, Honey Buzzard, Red-throated Pipit, Common Rosefinch etc.
Väkevänjärven maisemissa on aina kiva retkeillä. Tällä kertaa ei näkynyt mitään erityistä (Pete oli nähnyt edellispäivänä kiljukotkan), mutta luhtahuitista, mehiläishaukasta ja punavarpusesta tuli vuodenpinnat. Ja keskeltä Sammalisen metsää kuului ylilentävä lapinkirvinen.


Lake Salajärvi, Finnish/Russian border in the background
Maisema Väkevänjärven lintutornista Salajärven (ja Venäjän) suuntaan. Miehikkälän ja Lappenrannan (ent. Ylämaa) kunnanraja kulkee järven takaosan poikki ja heti metsän takaa alkavat Venäjän metsät.

Skylark and most farmland birds are much, much more abundant here in SE Finland, than in Western or Central Finland.
Miehikkälän Laisniemen pelloilla pysähdyttiin paluumatkalla iltastaijille, paikalta on takavuosina irronut kaikenlaista pikkukivaa kuten niittysuohaukkoja, mustahaikara, keräkurmitsoja ym. Tällä kertaa kuvauksellisesti näkyi kiuruja (tiheydet aivan toista luokkaa kuin lännessä). Aina välillä on hyvä katsoa tavallisia lintuja :) kiuruilla ylipäänsä on leveät tylppäkärkiset tertiaalit ja tällä tavallisella heikosti viiruiset korvan peitinhöyhenet ja keskipitkä siipiprojektio ja leveälti viiruinen rinta.

Small flocks of immature Cranes are summering here and there.
Kaukana, kaukana väreilyssä sekalainen lauma luppokurkia tonki peltoa mullos pöllyten. Eipä sieltä muuta irronnut, mutta ei aikaakaan, kun Pete plokkasi kaksi ciconiaa tulossa etelästä matalalla kohti. Kiertelivät hetken laskeutumispaikkaa etsien, mutta poistuivat lopulta pohjoiseen. Kotvan kuluttua linnut tulivat takaisin, laskeutuivat länsipuolen metsän taakse ja löytyivät läheiseltä heinäpellolta.

White Stork is scarce in Finland and coming to South-East is always a good bet to find some
Tässä höyhenpuvultaan siistimpi, puhtaanvalkoinen - musta yksilö...


White Stork, another bird
..ja tässä hieman beigensävyinen lintu, lienee dyykannut jostakin sävyn höyhenpukuunsa.

Harjun Oppiskeskus, a Farmland school, is good site to accomodate. A handsome male Red-backed Shrike and Wryneck in the garden!
Harjun oppimiskeskus Ravijoella on mainio (ja nykyään eräs harvoista) majapaikka. Matkaa stajipaikoille tulee 10 - 15km, mutta toisaalta ympäristö on jo itsessään miellyttävä. Iltakävelyllä löytyi vuodenpinnaksi koiras-pikkulepinkäinen ja aamulla vuodariksi piipitti käenpiika. Aamupalapöydässä oli mukava tavata vanhoja tuttuja ympäri Suomen. Kuultiinpa eräs nostalginen tarina Kuusamon Irnintien varreltakin :)

20.5. klo 02 - 14 järjestetiin Virolahden kunnan alueella arktika -linturalli.Tällä kertaa ei ollut rahkeita lähteä rallaamaan, mutta klo 6.10 - 14.00 retkeilimme Peten kanssa Virolahden kunnan alueella ja listasimme siinä ohessa havaitut lajit. Pientä scouttaamista tulevia keväitä silmällä pitäen?

Once abundant species, Ortolan has drasticly declined in Finland and everywhere in temperate parts of Europe in last decades. They won't be with us after 25 years :( picture from Georgia 2016
Pihlajantien varrella lauloi peltosirkku (kuva Georgiasta 2016).. Ennen niin yleinen laji on 30 vuodessa lähes hävinnyt Suomesta ja on nykyään harvalukuinen täällä kaakonkulmallakin. Romahdukselle on tunnistettu lukuisia syitä ilmastonmuutoksesta sopivan pesimäbiotoopin vähenemiseen, maanviljelyn muutoksiin ja laittomaan metsästykseen, mutta yhä vahvemmin näyttää siltä, että suuri syntipukki on maanviljelyssä käytettyjen tuholaismyrkkyjen sisältämä neonikotinoidi. Kukaan ei välitä, mutta kemianyritykset jatkavat lobbaamistaan tuotteidensa turvallisuuden puolesta, hamaan loppuun.

Virolahti church and cemetary is a good spot for warblers, Orioles, Corncrake etc. Newly arrived migrants were Icterine and Garden Warblers.
Virolahden hautausmaa on usein tuottanut hyviä lajeja. Tällä kertaa pinnalista karttui kultarinnalla ja lehtokertulla - yön aikana oli selvästikin saapunut hyönteissyöjiä.

Leerviiki bay, a two-weeek Arctic Migration event is going on here. With luck, its is possible to spot hundreds of thousands migrating Barnacle and Brent Geese, Common and Velvet Scoters, Long-tailed Ducks and Arctic Divers in a single day. Some scarcities and sub-rarities are usually seen during seawatching.
Leerviikin arktikapäiville oli kerääntynyt runsaasti harrastajia ja monenlaista mukavaa oheistoimintaa, kuten optiikkaesittelyä ja ravintola, oli tarjolla. Muutto sen sijaan oli vaisua, lajilista karttui vain muutamalla pinnalla kuten härkälinnulla, suosirrillä ja haahkalla. Kahvituokion keskeytti punakaulahanhihäly, mutta kuten yleensä, tälläkin kertaa linnut nousivat mantereen ylle jo ennen Klamilaa. Eli jäivät näkemättä.

An Arctic Tern, common everywhere in the Baltic and also in Lappland.
Leerviikin paikallista lapintiiraparia on kuulemma kuvannut lähes jokainen paikalle osunut kameranulkoiluttaja. Lapintiira on pitkäikäinen laji ja jos tämä yksilö palaa paikalle vaikka noin 20 vuoden ajan, siitä kertyy melkoinen määrä ruutuja :)

Kolsinpohjan polun varrella lauloi sirittäjiä ja mustapääkerttu, mutta pikkusiepon suhteen vesiperä. Tornilta löytyi tylli, lapinsirri, meriharakka sekä uuttukyyhky, muttei mitään yllätyksellistä.


Can you imagine what's this, slowly back-and-forth swinging creature? Yea, Jack Snipe he is!
Turalta ei Lintulahden puoleltakaan irronnut punapäänarskua, mutta jänkäkurppa piileskeli talven jäljiltä katkenneessa ruovikossa, ruokosirkkalintu surisi yhä ja uutena muuttajana yön aikana saapunut rastaskerttunen lauloi. Jänkäkurpan tuntee väreilyssäkin hauskan keinuttelevasta ruokailutyylistään.

You can spot famous birder characters almos anywhere in Virolahti. There was a Big Day Count Race on 20th, we didn't take part on it, but scouted for the coming years. In spite of sleeping first four crucial hours, we got 111 species, our list below (in Finnish only, too lazy to translate, sry!)
Ja kun kaakonkulmalla ollaan, tuttuja tapaa spondesti siellä täällä. Kuvassa retkenpinnaprojekti metsätiaisten kanssa käynnissä jossakin Kurkenlantien varrella.

Ralliajan viimeiset hetket käytimme staijaten Hämeenkylän lutakon kohdalla ja kas, kahden viimeisen minuutin aikana lajilista karttui vielä hempolla ja keltavästäräkillä. Lisäksi klo 14 jälkeen havaitsimme vielä mehiläishaukan, käenpiian ja niittykirvisen. Lopullinen lajimäärämme oli suhteellisen vaatimaton 111, koska monta helppoa lajia jäi uupumaan - kyhmyjoutsen, tundrahanhi, Melanitat ja alli, ruskosuo- ja mehiläishaukka, niittykirvinen sekä töyhtötintti pahimpina puutteina! Jos olisi ollut edes kohtalainen muuttopäivä ja startti olisi tapahtunut meilläkin jo klo 02, listaan olisi helposti voinut lisätä vesilintuja, arktisia kahlaajia, lehtokurpan, kehrääjän, rantakanoja jne. Joten sellaiset 130 lajia olisi hyvinkin ollut saavutettavissa. Ehkä ensi kerralla, reissu oli joka tapauksessa mukava, vaikkakin aivan liian lyhyt!

 Lajilista, 20.5. klo 6.10 - 14.00 Virolahti:

1
Laulujoutsen
2
Merihanhi
3
Kanadanhanhi
4
Valkoposkihanhi
5
Haapana
6
Tavi
7
Sinisorsa
8
Lapasorsa
9
Tukkasotka
10
Haahka
11
Telkkä
12
Tukkakoskelo
13
Isokoskelo
14
Fasaani
15
Kaakkuri
16
Kuikka
17
Silkkiuikku
18
Härkälintu
19
Merimetso
20
Kaulushaikara
21
Harmaahaikara
22
Merikotka
23
Varpushaukka
24
Hiirihaukka
25
Sääksi
26
Tuulihaukka
27
Nuolihaukka
28
Nokikana
29
Kurki
30
Meriharakka
31
Töyhtöhyyppä
32
Tylli
33
Kuovi
34
Suokukko
35
Lapinsirri
36
Suosirri
37
Rantasipi
38
Metsäviklo
39
Liro
40
Punajalkaviklo
41
Jänkäkurppa
42
Taivaanvuohi
43
Räyskä
44
Kalatiira
45
Lapintiira
46
Pikkulokki
47
Naurulokki
48
Kalalokki
49
Selkälokki
50
Harmaalokki
51
Merilokki
52
Uuttukyyhky
53
Sepelkyyhky
54
Käki
55
Tervapääsky
56
Palokärki
57
Käpytikka
58
Kiuru
59
Törmäpääsky
60
Haarapääsky
61
Räystäspääsky
62
Metsäkirvinen
63
Keltavästäräkki
64
Västäräkki
65
Peukaloinen
66
Rautiainen
67
Punarinta
68
Satakieli
69
Leppälintu
70
Pensastasku
71
Kivitasku
72
Mustarastas
73
Räkättirastas
74
Laulurastas
75
Punakylkirastas
76
Kulorastas
77
Ruokosirkkalintu
78
Kultarinta
79
Ruokokerttunen
80
Rytikerttunen
81
Rastaskerttunen
82
Hernekerttu
83
Pensaskerttu
84
Lehtokerttu
85
Mustapääkerttu
86
Sirittäjä
87
Tiltaltti
88
Pajulintu
89
Hippiäinen
90
Harmaasieppo
91
Kirjosieppo
92
Sinitiainen
93
Talitiainen
94
Puukiipijä
95
Närhi
96
Harakka
97
Naakka
98
Varis
99
Korppi
100
Kottarainen
101
Varpunen
102
Pikkuvarpunen
103
Peippo
104
Viherpeippo
105
Tikli
106
Vihervarpunen
107
Hemppo
108
Punavarpunen
109
Keltasirkku
110
Peltosirkku
111
Pajusirkku

Kommentit