3.2. Förin pullasorsia - Wintering Mallards, River Aurajoki, Turku

My walkabouts led me just a few steps from apartment, well, what to do? First, I checked nearby park for Asian (?) Nuthatch, and actually saw one. It was just a brief record, not sure about its subspecific identity. I walked further, down to Aurajoki river to check wintering Mallards. One male Eurasian Teal there, and Mallards. Well, how many different morphs, or weirdos, amongst them? See below. EDIT: I visited Nuthatch site again, and get a bit better views of bird. I think it is nominate after all.

Mitäpä keksisi synkän pilvisenä talvipäivänä, kävelyetäisyydeltä? Paremman tekemisen puutteessa kävin aluksi Urheilupuistossa etsimässä nakkelia, joka löytyikin nopeasti kuuluvan äänensä ansiosta, mutta näyttäytyi ruokintapaikalla turhan lyhyesti. Jatkoin jokirantaan aina Förin sulalle saakka. Täällä talvehtii arviolta parisataa sinisorsaa ja tavi. Tavi löytyikin heti lähimpien sorsien joukosta, kyseessä lienee sama yksilö joka vietti myös edellisen talven pullasorsaseurassa.

Tavi - Eurasian Teal

Sinisorsa on yleinen talvehtija Etelä-Suomessa ja talvikannan vahvuudeksi on arvioitu 10.000 - 20.000 yksilöä. Muut puolisukeltajat ovat suhteellisen harvinaisia talvituttavuuksia, vuodenvaihteen jälkeen on kuluvana talvena ilmoitettu havainnot noin 80 tavista, alle 10 haapanasta sekä yhdestä lapasorsasta. Suvun muita lajeja, kuten jouhi- tai harmaasorsaa, ei vielä ole havaittu tänä vuonna Suomessa.

Mutta olisiko sinisorsien seassa risteymiä tai muuten vain omituisia värimuotoja? Katsotaanpas.

Sinisorsa - Mallard, drake
Sinisorsan arkkityyppi - ruskea rinta, vaaleanharmaat kyljet, musta selkä, metallinvihreä pää, kapea valkoinen kaularengas, keltainen nokka, oranssit jalat, yläpeitinhöyhenissä mustat tuplakiehkurat, puhtaanvalkeat uloimmat pyrstösulat. Koiras.

Male with reduced brown on breast, but with slight chestnut wash on flanks.
Tässä yksilö, jolta puuttuu ruskea rinta lähes kokonaan ja toisaalta puvun harmaat osat ovat kauttaaltaan heikosti ruskeansävyiset. Ei valkeaa kaularengasta.

Male without brown on breaast at all
Edellistä muistuttava tyyppi, tällä rinta vielä vaaleampi, kupeiden kanssa yhtenäisen harmaa. Ei ruskeaa sävyä selässä eikä kyljissä, kapea valkoinen kaularengas on.

Very dark, "Dipper-like" male
Tässä koskikaraa muistuttava värimuoto :) Päässä erottuu vihreänmusta kiilto, ruumis on hyvin tumma ja rinnassa on laaja valkoinen lautuma. Nokka musta, kärjessä mustan kynnen takana hieman vaaleampi, harmaanvihreä vyö.


Sama yksilö uimassa. Valaistuksesta riippuen vaikuttaa toisinaan jopa mustavalkoiselta.

This one comes with beautiful chestnut tone below
Kupeilta kauniin kastajanruskea ja selästä mustahko värimuoto. Rinnassa valkoista, mutta ei kauluria.

Pale bluish-grey bill
Ihan perusankka, vai onko sittenkään? Tämä oli parven ainoa lintu, jonka nokka oli silmiinpistävän vaalean sinertävän harmaa, jopa hieman jouhisorsan nokanväriä muistuttaen.


Sama yksilö, nokan väriero silmiinpistävä alareunan keskivertosorsaan verrattuna. Olisi kiintoisaa tietää, kirkastuuko nokan väri keltaisemmaksi kevättä kohti, vai säilyykö siniharmaana läpi vuoden?

Female, intersex -type
Entäs tämä? Olisiko linnussa vaikka haapanan vaikutusta, ruosteenokran posken muodossa? Selänkin väritys eroaa sinisorsakoiraasta vähäsen ja pyrstössä on lämpimän ruskeaa sävyä, koiraan valkoisista uloimmista pyrstösulista poiketen. Nokan väritys ei kuitenkaan sovi alkuunkaan juhlapukuiselle koiraalle, ei myöskään risteymille, vaan muistuttaa naaraan nokkaa. Kyseessä on ornitologien "interseksiksi" nimeämä tapaus, joka siis on sukupuoleltaan naaras, mutta jolle on kehittynyt koiraan tuntomerkkejä. Seuraavassa kuvassa vastaava tapaus, mutta eri yksilö.

Another female, intersex -type
Tässä samantapainen yksilö. Pään ja nokan kuviointi suuresti edellistä lintua muistuttavat. Uloimmat pyrstösulat kokovalkoiset tällä linnulla, kupeilla perus/naaraspuvun höyheniä. Luultavasti pikemminkin interseksi kuin tavin, haapanan tms. risteymän vaikutusta, huolimatta tavikoirasta muistuttavasta kupeiden vipevöinnistä.

 Female, just a bit darker than on average
Myös sinisorsanaarailla on runsaasti vaihtelua puvussa, osa linnuista on huomattavan tummia sekä puvultaan, että nokan värityksen osalta, kuten tämä kuvan lintu.


Tässä kaikin puolin varsin tavallinen sorsanaaras, jolla on  selväpiirteisesti kuvioidut pää ja nokka - ei mikään Spot-billed Duck kuitenkaan.


Toinen naarasyksilö, tällä linnulla on lämpimän oranssinsävyinen rinnan pohjaväri sekä lähes kokonaan oranssi nokka.


Pähkinänakkeli käväisi ruokinnalla, mutta visiitti oli niin lyhyt, että tuntomerkkejä ei kunnolla ehtinyt katsoa ja hämärissä otetusta kuvastakaan ei juuri viisastu. Lintu näyttää varsin vaalealta ja nokka on todella pieni. Toisaalta silmäjuovan päällä erottuu hyvin vähän valkoista ja linnun kuve näyttää lämpimänsävyiseltä. Asiatica, vai esimerkiksi Ruissalossakin tavattu, välimuotoinen lintu?

EDIT Uusintavierailu ruokintapaikalle ja tällä kertaa nakkeli näkyi vähän paremmin, tosin yhä melko kaukana ja korkealla. Sittenkin nimialalajia europaea - asiaa tarkemmin tutkimatta tuntuisi siltä, että tämä alalaji on runsastunut ja vastaavasti asiatica on vähentynyt Suomessa?
Kommentit