Eka viikko Batumissa takana, huhhuh mitä petolintumuuttoa!Viikko Batumissa tai tarkemmin Sakhalvashossa ja Shuamtassa on ollut uskomatonta petolintuähkyä alusta loppuun, hyvässä seurassa! Majoituksessa ei ole moittimista, paikallinen ruoka on erinomaista ja isäntäväki vieraanvaraista. Kyllä täällä kelpaa staijata petomassoja :) Matka Helsinki-Istanbul-Trabzon (lentäen), Trabzon-Sarp (bussilla) sekä Sarp-Batumi-Sakhalvasho (taksilla) sujui enimmäkseen jouhevasti, vähillä yöunilla kylläkin. Rajanylitys Turkista Georgiaan Sarpissa oli väsyneelle hermoja koetteleva kokemus, ylityspaikan kuumassa ja tunkkaisessa hallissa Turkissa väkeä oli ruuhkaksi asti ja jonotusruljanssi kesti noin tunnin. Georgian puolella en enää jaksanut tarkistaa, oliko Tbilisiin matkaava bussini yhä odottamassa, vaan tinkasin taksin perille noin 20€ hintaan. Pienen etsimisen jälkeen määränpää löytyi helposti ja vastaanotto oli ystävällinen.

Mehiläishaukkojen massat on hiljalleen taputeltu, haarahaukka kapuaa vähitellen kohti muuttohuippua ja ensimmäiset idänhiirihaukat ovat liikkeellä. Tiesittekö että Batumin paras idänhihaPÄIVÄ on ollut 250.000 yksilöä? Myös suohaukkoja menee näinä päivinä mukavasti ja pikkukotkan massapäivä lähestyy. Myös Aquila -kotkat ovat alkaneet vähitellen liikehtiä.

Tähän mennessä omalla jaksolla linssiin osuneet petolintulajit ja yksilömäärät:

1 Kalasääski
32
2 Pikkukorppikotka
4
3 Mehiläishaukka
50520
4 Käärmekotka
65
5 Pikkukiljukotka
74
6 Pikkukotka
1320
7 Arokotka
2
8 Ruskosuohaukka
773
9 Sinisuohaukka
1
10 Arosuohaukka
23
11 Niittysuohaukka
331

Sirosuohaukka
596
12 Sirovarpushaukka
881
13 Varpushaukka
x
14 Kanahaukka
x
15 Haarahaukka
11516
16 Idänhiirihaukka
1174
17 Arohiirihaukka
5
18 Tuulihaukka
x
19 Punajalkahaukka
2
20 Nuolihaukka
x
21 Muuttohaukka
1

Monelaista muutakin mukavaa on ollut muutolla, mm. kiharapelikaani, mustahaikara 56 ja sininärhi 97. Petojen määrittäminen ei vain lajilleen, vaan myös sukupuolen ja iän/puvun tarkkuudella on hauskaa mutta haastavaa. Uusia tuttavuuksia ovat olleet mm. ruskosuohaukkakoiraan tumma värimuoto ja paikallinen hiirihaukan alalaji menetriesi.


Aamu Mustallamerellä
Ensimmäisiä suohaukoja odotellessa
 
Asema yksi valmiina tulevaan päivään

Noin 6km leveä kapeikko vuorten ja Mustanmeren välissä, tästä ne tulevat

Nuori sirovarpushaukka Accipiter brevipes

Kun Pernis tulee lähelle, se tulee LÄHELLE! Nuori mehiläishaukka

Mehiläishaukkojen puku vaihtelee suunnattomasti, tässä vanha koiras vaaleammasta päästä

Sininärhi on myös seurattava laji

Mehiläissyöjiä ei sentään lasketa, niitä muuttaa joitakin tuhansia päivässä

Chorokin suistossa on kuningaskalastajia

ja lyhytvarvaskiuruja

Etelänharmaalokkeja oli paikalla tänään 10.000

Mukava uusi tuttavuus oli Kaspiantasku Saxicola maurus hemprichii
Tätä kirjoitellessa yötaivaalta kuuluu harvakseltaan yöhaikaran rääkäisyjä, lajilla on selvästi hyvä muutto meneillään nyt. Muuan iltana sekä lehtopöllö, että tornipöllö olivat yhtä aikaa äänessä. Mitähän on luvassa huomenna...

Kommentit