4.7.2016 Suomen 2. ruostepyrstö, Kylmäpihlaja - Rufous Scrub-robin, Rauma, Kylmäpihlaja, the 2nd record

Local birder Kalle Haapala found a Rufous Scrub-robin in Kylmäpihlaja island, Rauma, Finnish West Coast, in yesterday morning. It was just the 2nd record for Finland and, of course, the first for Satakunta province. Congrats for Kalle, well done lad! Kylmäpihlaja is a popular outdoor destination with four daily ferries in July, so the bird was easily accessible for public. The sole previous record was on 27 May 1995 in Pyhtää Ristisaari, SE-Finland. With bright rufous upper tail and rump, and tail with dark central feathers and wide black subterminal markings, this bird belongs to eastern familiaris/syriaca group.

Kalle Haapala löysi eilen Kylmäpihlajasta Suomen tokan ruostepyrstön. Hulppeat onnittelut Kalle! Edellisen kerran laji havaittiin 27.5.1995 Pyhtään Ristisaaressa, jossa tämä Antti Mikalan Suomenpinnaksi löytämä lintu oli hienosti esillä löytöpäivän iltaan saakka. Edellisestä tapaamisesta oli siis vierähtänyt yli 20 vuotta, joten havainto oli tervetullut uusinta monille nykypolven ja myös joillekin kokeneemmille bongareille! Ei ihme, että Poroholmasta lähtevät lautat olivat loppuunmyytyjä!

Perillä saaressa jouduimme odottamaan noin 1,5 tuntia, ennen kuin lintu näyttäyi. Lopulta se oli hyvin hallinnassa vähintään kaksi tuntia melko pienellä alueella majakkapolun pohjoispuolella, täsmälleen tässä kohdassa 61.144359, 21.303968.

Linnulla on voimakkaasti muuhun yläpuoleen kontrastoituvat, kirkkaan oranssinsävyiset pyrstön yläpuoli ja yläperä, sekä tumma keskimmäinen pyrstösulkapari ja voimakkaat mustat subterminaalikuviot pyrstösulissa, joten se kuuluu itäiseen familiaris/syriaca -alalajiryhmään.

Katso Mika Ilari Koskisen hieno majakasta kuvattu video linnusta täällä.



 
 


Kylmäpihlaja lighthouse, a decent birding tower!
A 1,5 hours waiting for the bird to reappear
There it is, hiding under the junipers
Finally, showing well here
The Rufous Scrub-robin was feeding in open area in the middle for about two hours!
Delicious After-Twitch dinner
The local brew was tasty while waiting the bird to appear
Palataanpa lopuksi ajassa 21 vuotta taaksepäin. Mukava parin viikon arktikaretki Virolahdella oli hyvässä vauhdissa. 27.5. klo 8.05 aamustaiji Parriossa keskeytyi tekstipiipparin viestiin: Ruostepyrstö, Suomenpinna, Pyhtään Ristisaaressa! Hyvä ettei aamupuuro jäänyt hellalle, matka saaresta saareen taittui niin ripeästi, että rantautuessamme Ristisaareen kuulimme olevamme ensimmäiset bongarit paikalla. Päivä oli pimeä ja matalalla roikkunut sumuverho tiivistyi pisaroiksi kasvillisuuteen. Ripeän mutta pitkältä tuntuneen kävelyn jälkeen lintu löytyi nopeasti pohjoiskärjestä, jossa se viihtyi hyvin pienellä alueella katajanjuurakoiden seassa. Tällä paikalla lintu viipyi iltaan asti, mutta aamun koittaessa se oli häipynyt. Päivä oli fossiilikameralle aivan liian synkkä eikä Suomenpinnaa tohtinut lähestyä meille osoitettua tarkkailupaikkaa lähemmäs. Oheiset dokkarikuvat on kännykällä kuvattu diafilmiltä käyttäen luuppina Kowan 30x okulaaria väärin päin :)

Rufous Bush-chat 27.5.1995 Pyhtää Ristisaari. Heavy crop from colour slide.
Rufous Bush-chat 27.5.1995 Pyhtää Ristisaari. Heavy crop from colour slide.
 


Kommentit

  1. Kiva näitä on lukea varsinkin, kun oli itse mukana kokemassa ihanuutta heti alkujoukoissa ;-)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti