Porin ja Satakunnan ensimmäinen yöhaikara 2.-3.5. - a Black-crowned Night-Heron, a new species to Satakunta region!

Illalla 2.5. Rari-Petteri Mäkelä löysi Porin Preiviikinlahdelta Porin ja Satakunnan ensimmäisen yöhaikaran, gomiaa! Lintu oli paikalla myös varhain seuraavana aamuna klo 05 alkaen - ja vieläpä kiitettävän pitkään! Lintu viihtyi yhtäjaksoisesti bongarijoukon ihailtavana päivehtimässä yhdessä ja samassa katajassa liki 17 tuntia, poistuen lopulta muutolle tai ruokailemaan vasta klo 22.03! Tämä jäi tällä erää myös viimeiseksi havainnoksi linnusta. Yöhaikaraa oli mukava tarkkailla turvallisen välimatkan päässä linnusta ja vieläpä hyvässä seurassa. Tämä sosiaalinen puoli on itse tähtilinnun ohella usein tärkeä osa bongaustapahtumaa; Ei tarvitse kyräillä yksinään pusikossa mielensäpahoittajana, vaan voi vaihtaa vuosikymmenten takaisten tuttujen kanssa kuulumisia, asiaankuuluvine pinnakättelyineen, hymyilevien kasvojen ympäröimänä. Taisipa joku nostalgiseen tyyliin sytyttää pinnasikarinkin eliksen kunniaksi!

Tässä yhteydessä on siis ehdottomasti tuotava julki kiitokset paitsi Bongariliitolle, myös lukuisalle bongarijoukolle, joka Bongariliiton ja BirdLifen ohjeita noudattaen havainnoi yöhaikaraa huomaavaisesti ja muuta luontoa häiritsemättä. Kulku yöhaikaran tarkkailupaikalle tapahtui ohjeistuksen mukaisesti: Ensin tietä ja sitten polkua pitkin rantaviivaan, kohtaan joka jää säännöllisesti merivedenkorkeuden vaihtelusta johtuen veden alle. Tästä käveltiin vielä rantahiekkaa pitkin ylivuotisen ruovikon reunaan, turvallisen kauas yöhaikarasta ja vähintään 70m päähän lähimmästä reviirilinnustakin, laulavasta pajusirkkukoiraasta. Vain Bongariliiton kulkuohjeita noudattamalla oli mahdollista, että näinkin lukuisa joukko sai bongaustilanteesta aikaan hienon luontoelämyksen, ilman häiriötä ympäröivälle linnustolle. Tämäntapaisissa kevätaikaisissa bongauksissa olisi jatkossa erittäin toivottavaa, että tieto lintuharvinaisuudesta ei vuotaisi Bongariliiton ulkopuolisille tahoille, jotka yhteisön ulkopuolisina voivat aiheuttaa häiriötä linnuille ja lintuharrastuksen julkisuuskuvalle mielin määrin. Heitä eivät tavoita liiton kulku- ja käyttäytymisohjeet, eivätkä liioin sido liiton tiukat ohjeet häiriöiden välttämiseksi.

Valitettavasti aina löytyy valistumattomia, herkkäuskoisia ihmisiä, joihin vääristelty, tarkoitushakuinen vihapuhe uppoaa kritiikittömästi. Myös lintuharrastuksen saralta. Toivottavasti sinä, hyvä lukijani, et lukeudu heihin. Sillä 21 vuotta ympäristö-, luonnonsuojelu- ja luonnonvarasäännösten noudattamista viran puolesta valvoneena olen onnekas saadessani todeta, että tämäkin bongaustapahtuma sujui esimerkillisen mallikkaasti - Bongariliitto ei suotta ole Suomen suurin lintujensuojelujärjestö!

Night-Heron performed well to its audience and stayed in a single Juniper for almost 17 hours!
Porin kuvatuin kataja vuonna 2016! Yöhaikara piileskeli aamupäivän varjon puolella hyvin näkyvillä, mutta suorassa auringonpaisteessa piiloutui lähes näkymättömiin katajan kätköihin.

A heavy crop, in bad light, with 60x magnification
Yllä lähikuva kännykällä scoupattuna, kovassa vastavalossa, väreilyssä ja 60x suurennoksella, voimakkaasti rajattuna, etäisyyttä vähintään 100m. Yöhaikara on Suomessa hyvin harvinainen vieras ja kyseessä on vasta 10. yksilö maassamme, aikaisemmat havainnot (BirdLife/Rariteettikomitea):

06.11.1935 Kuopio (1kv) (Kuopion Museo). Suomen 1. havainto lajista.
04.05.1975 Helsinki Vanhankaupunginlahti ad
23.04.1977 Hanko Vedagrundet (3kv) m
28.07.1982 Hämeenkyrö Manni (ilmeisesti 2kv)
05.07.- 00.08.1989 Värtsilä Selkäkylä 2kv
12.06.1998 Kuusamo Oulanka ad v
07.-17.07.2000 Kaustinen Virkkala ja Järvelä ad v
24.05.2004 Rääkkylä, Vuoniemi +2kv
28.05.2011 Kangasala, Kirkkojärvi 2kv 


Ja viimeisin havainto on vapun edeltä Utöstä, josta Kari Korhonen löysi paikallisten ja bongareiden iloksi yöhaikaran 29.4. Muutaman rispaantuneen siipisulan kärjen perusteella valokuvista on todettu, että Porin lintu on sama yksilö kuin Utössä tavattu.

Linnun löytäjä spontaanisti Levonkurkussa havaittuna iltapäivällä - Kiitokset ja onnittelut Petteri!!!

Night-Herons breed in heronries for example in Israel
Porin jokisuiston haikarakoloniassa on pitkin kevättä viihtynyt muutamia jalohaikaroita. Laji ei ole vielä toistaiseksi pesinyt Suomessa, mutta Baltiassa jalohaikara on nykyään säännöllinen vieras. Haikarat viihtyvät monesti useamman lajin sekakolonioissa. Kuvan pesämateriaalia kantava yöhaikara pesi Pohjois-Israelissa lehmä-, silkki- ja yöhaikaroiden koloniassa. Ties vaikka Porin lintukin jäisi suistomaalle hengailemaan harmaahaikaroiden seuraan.


Kommentit