Lokkeja - Gulls

En kuvitellut että jätekuorman kuskaaminen kaatopaikalle voisi millään muotoa päätyä blogitekstiin. Tarastenjärven luontokeskus oli kuitenkin niin täynnä siipien havinaa, että tovi jos toinenkin vierähti lokkeja seuloessa. Yhteensä lokkeja oli lähemmäs pari tonnia.

Browsed some 2000 gulls today at Tampere Tara landfill. There were some Black-headed Gulls with more or less distinct pinkish tone below. It's a known fact that pinkish coloration is connected with birds diet and is caused by a carotenoid, astaxanthin, which is indeed part of feathers structure, not just a dye on feathers surface.

Naurulokkeja - Black-headed Gulls. Guess who has been on a gourmet diet :)

Valtalajina oli naurulokki, noin 800 lintua lepäili paikallisena tai ruokaili jätekasoilla ja samaan aikaan ilmassakin oli vielä useita satoja. Ynnäsin kokonaissummaksi 1100, joista nuoria (2kv) lintuja huomasin vain viisi. Jotkut naurulokit ovat olleet paremmissa eväissä kuin toiset. Kuvan etualan linnulla on selvä pinkki sävy alapuolella. Jo pitkään on tiedetty, että väri on sidoksissa lintujen ravintoon. Aluksi arveltiin, että väri erittyy lintujen rasvarauhasen tuottamaan rasvaan ja leviää sen myötä höyheniin linnun sukiessa pukuaan. Erään yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan ainakin rengasnokkalokin ja preerianaurulokin pinkki sävy on höyhenen rakenteessa, ei pinnassa. Näillä lajeilla värisävyn aiheuttaa karoteeneihin kuuluva astaksantiini. Pinkit yksilöt ovat saaneet ravinnostaan epätavallisen runsaasti astaksantiinia höyhenten kasvuvaiheessa. Kaikkiaan pinkki sävy tunnetaan ainakin 13 lajilta ja ruusulokilla se on niin tavallinen, että laji on saanut tästä suomalaisen nimensäkin.

Selkälokkipari. Naaras on pienikokoisempi, pieninokkaisempi ja sirompi. - A pair of Baltic Gulls (Larus fuscus fuscus). Female is lesser and more elegant than male.

Selkälokkeja oli kerääntynyt kasoille jo 141 yksilöä, kaikki aikuisia juhlapukuisia lintuja. Mustaselkäistä selkälokkiamme, alalajia fuscus (Baltic Gull), on usein kutsuttu maailman suomalaisimmaksi linnuksi. Joidenkin arvioiden mukaan peräti 70% lajin maailmankannasta pesii Suomessa. Tämä elegantti lokki ansaitsisi lajin aseman, mutta kiusallisesti Tanskassa ja Norjassa esiintyvät lokit muodostavat välimuotoisen populaation meikäläisen mustaselän ja läntisen harmaaselkäisen lokin välille.

Tiukka katse - Somewhat fierce look

Selkälokki - Baltic Gull

Selkälokki. Tietyissä kuvakulmissa myös nimialalajin lintujen selkä näyttää harmahtavalta ja jotkut yksilöt todella ovat vaaleita. - Baltic Gull. Sometimes light conditions can create a false effect of lighter grey back. Some birds really are paler.

Myös yksi selvästi harmaaselkäinen yksilö näyttäyi lyhyesti, lennossa auringopaisteessa mutta maassa ruokaillessaan varjossa.

Läntinen vai itäinen selkälokki-? Obviously paler bird - of eastern, or western origin?

Larus f. heuglini/graellsii/intermedius

Dokkarikuva hallin kätköistä. Same bird in crappy picture.
Aika moni oli tänäänkin varustettu lukurenkaalla. Kaiken kaikkiaan luin parikymmentä rengasta, pääosin selkälokeilta, mutta oli joukossa pari harmaalokkia ja yksi naurulokkikin.

Selkälokki. Punainen värirengas vasemmassa jalassa. - Baltic Gull with red colour-ring on left foot.

Kommentit