29.3. Hietakurki hylsylistalle - twitching Sandhill Crane

Aamupäivällä viritin hetkeksi pari verkkoa talvilintupyyntiin pihan ruokintapaikan läheisyyteen. Huonolla menestyksellä, tuuli haittasi ja rengastuksia kertyi yhteensä vain parinsadan gramman verran.

In the morning I did some ringing at my garden ringing site. With very few birds, the weather was too poor and windy.
Hömötiainen vähenee huolestuttavaa vauhtia sekä paikallisesti että koko maassa. Boreal Tit is decreasing in Southern Finland.
Punatulkku, nuori koiras. Bullfinch, male.
Vanha koiras vihervarpunen sopisi pääsiäistipuksi. European Siskin, adult male.

Vihervarpusmamman neuvolakäynti. Painoa 13,6 grammaa. Female siskin getting weighted.

Kello 15.57 piippasi tekstiviesti Lintutiedotukselta: Mahdollinen hietakurki Kristiinankaupungissa! Lintu oli noussut pellolta ja hävinyt lähimetsän taakse yksinään. Muutama puhelinsoitto samalla kamppeita keräillen, aikaa tuhraantui yli vartti mutta lopulta pääsin matkaan.

In the afternoon there was news of a possible Lesser Sandhill Crane at Kristinestad, W-Finland via national birdline.

Täältä tullaan hietakurki - Going for a Sandhill Crane

Koska löytöpaikka ja lähialueen pellot oli jo tarkastettu useamman silmäparin voimin, päätin laajentaa etsintäaluella ajamalla suoraan Närpiön Piolahden pelloille. Piolahti olikin sula ja lintuja mukavasti, kurkia pari ja yksi lyhytnokkahanhikin, mutta ei toivottua kanadanserkkua.

Laulujoutsenia Lålbyssä - Whooper Swans
Paluumatkalla poikkesin vielä Lålbyn pelloilla hämmästelemässä metsähanhi- ja laulujoutsenmassoja. Kurkia näkyi viiden parvi, mutta hietakurjen suhteen vesiperä täälläkin.

Hietakurjen bongaustilanteeni on nyt 1 - 0, sillä edellinen bongausyritys vuonna 2012 oli menestys. Muuttolennossa kurkiaurassa 5.9.2012 havaittu Suomen ensimmäinen hietakurki ehti poistua Viroon, mutta kolme päivää myöhemmin kävin katsomassa lintua Tallinnan eteläpuolella, Harjumaan Kiiassa. Sama hietakurki havaittiin mm. 7.5.2013 pikavisiitillä Pyhäjoella sekä 29.4.2014 Ruotsin Hällbyssä - Ruotsin ensimmäisen havainnon kunniaksi lintu viihtyi bongokansan lystiksi samalla paikalla pitkään, luonnollisesti. Euroopassa on seikkaillut myös erinäisiä poikkeuksellisen näköisiä kurkia sekä mahdollinen kurjen ja hietakurjen risteymä. Ollakseen villi ja vapaa, hietakurjen tulee olla pohjoisempaa, pienikokoista alalajia (Lesser Sandhill Crane).

Hietakurkibongareita läheltä ja kaukaa - a group of Sandhill Crane twitchers at Estonia in 2012

Suomessa autojono olisi muodostunut hieman pidemmäksi - Sandhill Crane twitch at Estonia in 2012

Kurki ja hietakurki. Jälkimmäinen hävisi välillä pitkäksi aikaa pellon painanteiden ja korkean kasvuston sekaan, vaikka kurjet olivat koko ajan näkyvillä. Lesser Sandhill Crane is considered as a genuine vagrant to Europe. Estonia 2012.
Lennossa hyvin lyhyet jalat, vaaleat siipisulat ja pieni koko erottavat kurjesta. Estonia 2012.
Vähänkään isommasta parvesta voi olla hankala löytää. Estonia 2012.
Tietystä kulmasta hietakurki erottuu selvästi kurkea pienempänä. Estonia 2012.
Toivottavasti lintu löytyy nyt lähipäivinä, kurkia ei ainakaan vielä ole riesaksi asti etsintää häiritsemään. No Sandhill Crane today, I truly hope the bird will be relocated in some of these days.

Kommentit