Säpin syksyä viikolla 40 - Autumn shades on Säppi B.O. in week 40

Säppi Bird Observatory. Is it 1959 or 2014? Time stands still and living here goes by the rhythm of the Sun.



Viime aikoina monet lintuasemat meillä ja maailmalla ovat kärsineet kroonisesta havainnoijapulasta. Ilmiö on nykyajalle tyypillinen, mutta valitettava, sillä jaksot lintuasemalla tapaavat olla harrastuksen parasta antia! Myös Säpin lintuasema on viettänyt viime vuodet hiljaiseloa varsinkin rengastustoiminnan osalta. Kuluvana syksynä asiassa on onneksi ryhdistäydytty ja näyttää siltä, että syksyn aikana saavutetaan ainakin viiden viikon yhtenäinen rengastusrupeama ja viitisen tuhatta rengastusta - kelpo luku, joskin kaukana 1980 - ja 1990 -luvun huippusyksyistä.

Porin Lintutieteellinen Yhdistys ylläpitää Säpin lintuasemaa ja on jo vuosikymmenet tehnyt vapaaehtoisvoimin valtavasti työtä: Saaren rantaniittyjä on varjeltu umpeenkasvamiselta poistamalla puustoa ja pitämällä rengastusalueen biotoopit vertailukelpoisina vuodesta toiseen. Samalla on hankittu polttopuita lintuaseman tarpeisiin. Asemarakennusta on kunnostettu ja varusteltu - kalustoon kuuluu erinomainen jääkaappi, kaasuhella, toimiva uusi keittiö, sähkövalaistus sekä langaton internet. Täytyy myöntää, että hitunen nostalgiaa on menetetty niistä ajoista, jolloin kaasuvalon sihinä oli iltaisin vallitseva ääni. Silti Säppi on yhä riittävän eristäytynyt tarjotakseen ainutlaatuisen siirtymän omaan eriskummalliseen maailmaansa, kauas pois jokapäiväisen elämämme tarkasti strukturoidusta aikataulujen, odotusten ja vaatimusten arjesta. Ja tervetulleena bonuksena vielä raikasta ulkoilmaa ja liikuntaa.

Sunnuntai 28.9.

Matkalla Poriin ja Säppin tuli tieto Yyterin lietteiltä vastikään löytyneestä siperiankurmitsasta. Aikataulu ei valitettavasti sallinut pikaista Yyterin visiittiä, mutta tunnelmaa nostattava havainto silti, hyvä että on rareja liikkeellä! Säppiin saavuimme klo 16 ja paluukyydillä edellisen viikon rengastaja Ari P. palasi mantereelle. Kiikutimme kiiruusti tavarat lintuasemalle ja oitis iltaretkelle Hanhiston kautta saarta kiertämään. Verkkopaikatkin tuli samalla tarkistettua. Vuodenaikaan nähden leppoisa keli, lämmintä +15 ja puolipilvistä.

Muuttohaukka iltataivalla. Juvenile Pergerine against the evening sky.

Tulopäivän iltana havaittiin yhteensä 37 lajia, ilahduttavin havainto oli illansuussa Eteläkarilla sorsia kauhistuttanut nuori muuttohaukka.

Maanantai 29.9.

Kaunis lähes pilvetön syyspäivä, päivällä noin +15 lämpöä, tuuli kääntyi lounaasta luoteeseen ja voimistui yöksi.

Tiltaltti tavallista kotimaista sorttia. Common Chiffchaff. Finnish birds belong to ssp. abietinus, which is less yellowish and greenish compared to nominate Western birds.
Kaikki 14 verkkoa (kaksi petoverkkoa) pyyntiin. Aamun ensimmäinen tiltaltti oli suht ruskehtava, mutta ääni oli kotoisen tiltalttimainen "hy-it" ja keltaista tai vihreää sävyä löytyi silmäkulmanjuovasta, siipisulkien reunoista, kupeilta ja tietenkin siiven alapeitinhöyhenistä.

Taigauulintu. A Yellow-browed Warbler, the most common guest from Siberia in the Europe.
Aamulla kuului muutaman kerran taigauunilinnun ääntä Peräkulmassa ja lopulta yksi löytyi verkostakin. Tuuli haittasi pyyntiä sen verran, että rengastuksia kertyi vain 86. Päivän yhteislajimäärä 57, joista mainittakoon muuttohaukka, merisirri, kaksi pikkusieppoa ja jo mainittu taigauunilintu.

Auringonlasku Kruununmöljällä. Sunset from the Harbour
Säpin majakka auringonlaskun jälkeen. A colourful moment after sunset.
Tiistai 30.9.

Aamu valkeni kirkkaana, kuulakkaana ja tuulisena. Kova puuskittainen pohjoistuuli 14m/s osui ikävästi Peräkulmaan, joten tänään oli aiheellista pitää verkot suljettuina ja suunnata havainnoimaan muuttoa.

Nuori kapustarinta. Juvenile Eurasian Golden Plover


Nuori pikkusieppo. Juvenile Red-breasted Fly.


Amiraaliperhosia vaelsi viikon mittaan eteläänkin. Red Admiral butterfly; Second generation specimens migrate to south in autumn, and species cannot survive winter in Finland.
Merellä oli kohtalaista muuttoa, pääosassa olivat tänään kihut: Merikihu 3, leveäpyrstökihu kaksi ja määrittämätön kihu 12 muuttavaa, kaikki vastatuuleen pohjoiseen. Muita haviksia merisirri 2, ruokki 35m ja pikkusieppo. Päivän lajimäärä 66, ei rengastuksia.

Näkymä lintuaseman kuistilta länteen. Dusk after sunset seen from the porch of the B.O.
Keskiviikko 1.10.

Kaunis tyyni aamu, pakkasyö. Päivä oli enimmäkseen aurikoinen ja iltapäivällä oli +13 lämmintä. Näkyvyys yli 20km, merivesi hyvin alhaalla.

Aamurusko Hanhistossa. A view to East at dawn at Hanhisto.

Auringon ensisäteet Hanhistossa klo 7.48. First glimpse of the Sun at 7.48
Ylös kello kuudelta, ulkona tyyntä ja pihan heinikko kimalsi huurteisena otsalampun valossa. Jo pimeässä kuului lupaasti rastaita, hippiäisiä, rautiainen...tulossa ehkä vilkas lintupäivä? Verkot auki jo auringon noustessa, mutta rengastuksia sittenkin lopulta vain 233.

Punarinta a.k.a Köyhä. Juvenile European Robin.

Leppälintu, nuori naaras. Juvenile female Common Redstart.

Leppälinnun pyrstö. Tail of the Redstart. 1cy female.
Päivän lajimäärä 81, parhaimpia muuttohaukka, merisirri 8, leveäpyrstökihu, kala/lapintiira, lapinkirvinen, taigauunilintu, pikkusieppo 3. Rengastuksia 233.

Torstai 2.10.

Kirkas aamu, lounaistuulta 8 m/s, mutta nopeasti pilvistyvää ja iltapäivällä heikkoa sadetta. Tänään oli lintupäivä, vaikka verkoilla oli aamupäivällä sangen hiljaista. Rengastuksia oli kertynyt 74, mutta viimeiseen tuntiin ei ensimmäistäkään, joten päätin sulkea verkot puolen päivän aikaan ja lähteä saarta kiertämään - oikea ratkaisu tänään!


Luottavainen puujyrä. Very confiding Eurasian Treecreeper.
Välisoitto Kosulle, ja sovimme että lähdemme aseman kautta Lännennokalle ja saarta kiertämään. Lintuja oli rannoilla, niityillä ja metsissä vuodenaikaan nähden suhteellisen niukasti. Toistaiseksi viikko oli kulunut esimerkiksi ilman ensimmäistäkään mustapääkerttua ja myös rastaat olivat olleet kortilla. Hippiäisiä oli sentään jo alkanut hiljalleen liikkua.


Nyttemmin kuuluisa ruovikko. The famous remnats of a reedbed suitable for Dusky Warbler!
Karinnokalla oli mukavasti lintuja, hippiäiset häärivät tyrneissä, lepissä, katajissa ja keskellä metsääkin. Läheiseen lampareen suunnalta kantautui kiivas taksutus, uudelleen ja vielä kolmannenkin kerran. Pikkusieppoko vai mikä, ei taittunut ensikuulemalta joten oli syytä siirtyä lähemmäs. Kuten yleensä, tilanne syntyi nopeasti. Mitättömän ruovikon tyvellä, vedenrajassa hääri tummanruskea fyllari. Aikamoinen adhd, pujotteli kaatuneiden ruokojen välissä ja lennähti välillä hermostuneesti vähän ylemmäskin ruokoihin. Kooltaan ja mittasuhteiltaan noin tiltaltin kokoluokkaa, mutta silmiinpistävän tumma, tasaisen kylmänruskea uunilintu. Suhteellisen lyhyt siipiprojektio, tasavärinen siipi ja selkäpuoli. Päänkuviot olivat voimakkaat, silmäkulmanjuova silmän yläpuolelta valkeahko, etu- ja takaosasta likaisenvalkea, takaosa muodoltaan terävä. Tumma päälaki ja silmäjuova korostivat silmäkulmanjuovaa. Alapuoli oli vaaleampi, alaperä selvästi vaalean likaisen keltainen. Liikkueessaan vilkkasti ruovikossa äänteli välillä hermostunutta taksutussarjaa, välillä yksittäisiä taksutuksia. Ääni ei ollut niin voimakas eikä yhtä maiskahtava kuin peukaloisella. Fuscatus!!! RUSKOUUNILINTU! Lintu oli kaiken kaikkiaan näkyvillä noin minuutin, välillä osittain piilossa ruokojen seassa, ennen kuin katosi läpitunkemattomaan tyrnipusikkoon. Ääni kuului vielä muutaman kerran, mutta tämän jälkeen lintua ei etsinnästä huolimatta enää tavoitettu. Mahtavaa, mulle vasta kolmas havainto lajista ja ensimmäinen spondesti! Säpissä ruskouunilintu on tavattu aiemmin yhdeksän kertaa, edellisen kerran vuonna 2005, jolloin lintu saatiin verkosta ja rengastettiin. Lintua etsiessä lammikon reunapuissa näyttäytyi lyhyesti myös päivän ainoaksi jäänyt taigauunilintu.

Taigauunilintu. A Yellow-browed Warbler.
Taigauunilintu. Another record shot of Y-BW
Päivän havaintoja sepelhanhi, merisirri 11, jänkäkurppa, uuttukyyhky, RUSKOUUNILINTU, taigauunilintu, pikkusieppo ja nykyään kovin harvinaiseksi käynyt lapinsirkku. Päivän lajimäärä 67, rengastukset 74.

Lapinsirkku - Lappland Longspur
Perjantai 3.10.

Aamulla tähtikirkasta ja lämpötila  +4, mutta jo kahdeksan maissa pilvistyi nopeasti ja tuli säkkisumu, näkyvyys alle 500m. Iltapäivällä selkeni ja lämpeni n. +14.

Kuin yrittäisi havainnoida maitopullossa. A foggy day, frustrating!

Nuori leppälintukoiras. A Common Redstart, juvenile male.


Koirasleppälinnun pyrstö. Tail of a 1cy male Redstart.

Peukaloinen - Winter Wren.
Sumu tiivistyi aamusta alkaen verkkoihin kastellen ne läpimäriksi joten rengastaminen oli rajoitettava kolmeen kuivimpana pysyvään verkkoon, jotta linnut eivät ehtisi kastua. Kaiken kaikkiaan hyvä lintupäivä, havaintoja metsäkirvinen, taigauunilintu 4, pikkusieppo 2. Lajeja 57, rengastuksia tasan 300.


Iltapuhteena tutkittiin pikku punkkaria. A nasty tick Ixodes ricinus, a vector for diseases like TBE and borreliosis.
Lauantai 4.10.

Pilvinen ja sumuinen päivä, sumu kasteli verkot ja rengastuksesta oli luovuttava melkeinpä alkuunsa. Melko lämmintä, noin +10. Tänään saaressa sekä liuta metsästäjiä muflonijahdissa, että Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen väkeä kolme veneellistä päiväretkellä. Sekä myöskin saaripinnakisa Sörven, Rönnskärin, Domarkobbanin, Trutklobbarnan sekä Gåshällanin kanssa.

Päivän muotiväri, värikäs! A recommendation to be taken seriously - during a Moufflon hunt one is better to distinguish himself or herself by colourful clothing.
Kosu plokkasi pikkusirkun Hanhiston polun eteläpuoliseslta suolta, paikasta joka biotooppina sopisi hyvin - pikkusirkulle! 61.475644, 21.359996 Today a Little Bunting was seen here.
Fuscatus -lammikko iltapäivän valossa. Today the Dusky Warbler was not seen here.
Aseman pihapiiri kuunvalossa, helmipöllön maiskautellessa taustalla. The lighthouse and bird observatory in moonlight with scary soundscape created by Highland cattle and occasional nasal calls of a Tenglmalm's Owl.
Rengastuksia vain yhdeksän, mutta mukavia havaintoja maastossa: Merisirri 2, jänkäkurppa 2, heinäkurppa, leveäpyrstökihu 3, helmipöllö, harmaasieppo, pikkusieppo, isokäpylintu, pulmunen ja pikkusirkku. Pinnakisaa silmälläpitäen lajeja yhteensä78 - Sörve 106, Trutklobbarna 91, Domarkobban 79, Rönnskär 57 ja Gåshällan 56. Lågsi, Rönski ja Jurmo jänistivät vedoten vaihtopäivään :D

Sunnuntai 5.10.

Auringonnousu Peräkulmassa - Another sunrise at Säppi
Lähtöpäivä, kaunis aamu ja mukavasti lintuja liikkeellä. Rengastuksia kertyi puoleenpäivään mennessä 257 ja enemmänkin olisi tullut, jos olisi ollut mahdollista viipyä pidempään verkoilla. Havainnoista mainittakoon nuori naaras muuttohaukka asemalla, taigauunilintu sekä 485 pyrstötiaista.

Vanha punakylkirastas. Redwing.
Hippiäinen, syksyn massalaji Säpissä. Goldcrest is the most numerous catch in Säppi in late autumn.

Rengastukset viikko 40 - Ringing totals on week 40:

Hippiäinen Goldcrest
827
Pyrstötiainen Long-tailed Tit
72
Puukiipijä Eurasian Treecreeper
63
Punarinta European Robin
28
Talitiainen Great Tit
11
Tiltaltti Chiffchaff
6
Peukaloinen Winter Wren
2
Leppälintu Common Redstart
2
Punakylkirastas Redwing
2
Laulurastas Song Thrush
1
Taigauunilintu Yellow-browed Warbler
1




Summa

1015


Kommentit

Lähetä kommentti