Huh-hellettä ja retkikohteita

Kolean kesäkuun jälkeen viikolla 28 helteestä saatiin nauttia lähes koko maassa. Kuuma rariputki ulottuu tällä hetkellä Suomeen kaukaa itäkaakosta ja toivomuslistalle voisi lisätä monta lajia, joista aavikkotylli ennätti jo - minnepä muuallekaan kuin - Ruotsiin! Joka tapauksessa helteinen ilmamassa vyöryy maahamme ukkoskuurojen kera sen verran hyvältä suunnalta, että lähipäivinä on lupa odottaa ainakin ruostesorsia, punakottaraisia, viirusirkkalintuja ja mustaotsalepinkäisiä, joita kaikkia on jo kesän mittaan näkynytkin. Tähän aikaan vuodesta lintumaailma vaikuttaa päiväsaikaan hiljaiselta, mutta varhaisaamun tunteina ja etenkin ulkosaaristossa on liikkeellä kaikenlaista pikkukivaa, siis jos vain ehtisi maastoon.
Näkymä Teemuluodon tornista suiston ylle - muhiiko täällä ekokatastrofi?

Teemuluodon tornilla kannattaa vierailla anivarhain. Tai ylipäätään, jos ei ole aamuvirkkua sorttia. Aamupäivän pikakäynnillä petolintuja oli vähänlaisesti, mutta yhdeksän timalia pingaili tornin edustalla, kuhankeittäjä rääkyi lehdossa ja naaraspukuinen pikkusieppo varoitteli latvustossa polun varrella kahden pikkutikan kera - ihan kelpo kesähaviksia länsirannikolta. Idänuunilinnut osasivat olla vaiti. Kahlaajapuolella oli korkeapainepäivälle tyypillisesti hiljaista, muutama välimuutolla ollut töyhtöhyyppä matkasi etelään ja jokusia vikloja ja suokukkoja tepasteli lietteellä.


Viiksitimali - nuori naaras

Samaan aikaan kun teollisesti synnytetty Technipin allas Kirrinsannalla on kuivatuksen ja haihtumisen myötä muuttumassa hurjaa vauhtia hiekka-aavikoksi, on Levon lampien ympäristö parantunut ympäristönhoitotoimien ansiosta entisestään. Laidunnetulle niitylle mahtuu piiloon yllättävän paljon kahlaajia ja sorsiakin harmaahaikaran ollessa yleensä näkyvin laji.

Levon laidunniittyä
Karjaa ja haikaroita
Näkemys lehmästä ja haikarasta - Kataloniasta
Keskiviikkoiltana paikalla oli 17 harmaahaikaraa, 35 suokukkoa ja 45 liroa sekä muutama musta- ja valkoviklo. Lehmähaikara kelpaisi, mutta odotettavissa kesän ja alkusyksyn aikana vähintäänkin palsasirri?

Haapana kuuluu Levon pesimälintuihin
Laulujoutsenen perheonnea Levolla
Tuleva superkuu keskiviikkoiltana näpsäistynä kännykällä kaukoputken läpi

Jotkut lintupaikat ovat kerrassaan upeita ja kiitos Metsähallituksen aktiivisen hoitotyön, paranevat entisestään. Säpin laidunniityt ovat erinomaisessa kunnossa ja talkooleiriläiset kuuluvat raivanneen pahimmin pensaikkoituneita entisiä niittyjä avarammiksi.

Säpin pihamaata saunan nurkan takaa

Heinäseipäät näyttivät pihalla idylliseltä. Näky on varmaan ollut samalainen Johan Manfolkin tai Petter Kandikan toimittaessa arvostettua majakkamestarin virkaa.

Säpin majakan seinät ovat jykevää tekoa
Pihapiirin idylliä lintuperspektiivistä
Sonnien voimainmittelöä primitiivisen soundin kera
Porin lintutieteellisen yhdistyksen lintuasema jo vuodesta 1959 ja kauniisti restauroidut pokat
Kova elämä saaristossa, eräilleKommentit