Kalatiiroja ja SSP -pyyntiäSisämaassa pääsee harvoin kokemaan kovin poikkeuksellisia lintumaailman ilmiöitä. Sellainen on nyt ollut tarjolla heinäkuun lopulta alkaen, kun Vesilahden Kirkkolahdella on ollut - ja on edelleen - epätavallisen suuria kalatiirakerääntymiä. Poikkeuksellisen kuuma kesä lienee selittävä tekijä suurten tiirakerääntymien takana. Pitkään jatkunut hellejakso, tähän mennessä jo yli 50 hellepäivää, on heikentänyt selkävesien vedenlaatua ja lämmittänyt vettä niin, että viime viikoina on uutisoitu kalojen joukkokuolemista monin paikoin. Esimerkiksi Aamulehti kirjoitti 5.8.2018 tuhansista kuolleista pikkukaloista Pyhäjärven Vakkalanselällä, Vesilahdella. Toisaalta samaan aikaan kalatiirojen pesinnät ovat onnistuneet erinomaisesti. Yksistään Lempäälän Ahtialanjärvellä on vertaansa vailla olevien kunnostus- ja hoitotoimien ansioista pesinyt kuluvana vuonna peräti 140 paria kalatiiroja tekokarien turvin, vailla harmalokkien ja varisten predaatiota sekä säännöstelystä johtuvan vedenpinnannousun tuhoja. Nämä kaikki yhdessä ovat saaneet suuren joukon kalatiiroja kerääntymään kala-apajille.
 

Lisäksi myös Kirkkolahden lietteet ovat olleet varsin laajat, kyseessä on ilmiö jossa lahoavista kasveista muodostuva metaanikaasu pullistaa järvenpohjan ylös pintaan, synnyttäen samalla linnuille suotuisan lepäily- ja ruokailulietteen.

Kirkkolahdelta ilmoitettuja kalatiiramääriä:

päivä
yksilömäärä
28-07
161
30-07
532
04-08
570
05-08
770
06-08
950
07-08
600
08-08
680

Tiiraliikennettä on alituisesti sekä Kirkkolahden suuntaan, että takaisin selkävesille. Linnut tulevat niin salmea pitkin Sakaselältä, kuin suoraan lännestä yli Korpiniemen peltojen Alhonselältä, sekä luoteesta Laukonselältä. Lisäksi paikalle kerääntyy kala- ja naurulokkeja, suo-, lapin- ja kuovisirrejä, suokukkoja, töyhtöhyyppiä, tyllejä ja vikloja. Harvinaisempaa lajistoa edustavat nuori mustatiira, kolme lapintiiraa, kaksi räyskää, karikukko sekä pulmussirri. Saa nähdä, jatkuuko ilmiö vielä lähipäivinäkin.

7.8. kävin aamutuimaan pitämässä Alkkulan seurantapyyntijakson nro. 10. Toden totta, vain kaksi pyyntikertaa on jäljellä ja kausi on taas syksyn myötä paketissa! Aamu oli kaunis, puolipilvinen ja tyyni ja +13C tuntui helteiden ja trooppisten öiden jälkeen viileältä.Vielä auringonnousun aikaan oli yllättävän hiljaista, mutta onneksi pian vilkastui. Päivän saldo 49 käsiteltyä lintua oli toki verkkomäärään (tasan 100m) sekä paikan luonteeseen nähden kelpo tulos. Mikä parasta, noin 90% linnuista oli nuoria yksilöitä, eli pesinnät ovat sujuneet hyvin.


Päivän laji oli punarinta, yhteensä 13 nuorta lintua tuli verkosta.

Nuori vihervarpunen sekä aikuinen tiklinaaras olivat aamun väriläiskiä.Juhlapukuinen kuovisirri vietti koko aamun altaan reunamilla ja kivillä.
Ainakin kookkaille vaeltajaperhosille kesä on ollut suotuisa ja Suomessa kasvaneen sukupolven yksilöt olivat parhaassa väriloistossaan.

Aamun rengastukset

Rautiainen
2
reng
Punarinta
13
12 1kv reng, 1 1kv kontr
Laulurastas
2
1kv reng
Punakylkirastas
3
reng
Ruokokerttunen
3
1kv reng
Hernekerttu
3
1kv reng
Lehtokerttu
6
reng
Pajulintu
8
reng
Kirjosieppo
1
k 1kv reng
Talitiainen
3
1kv reng
Tikli
1
n +1kv reng
Vihervarpunen
4
1kv reng


8.8. pikakäynnillä Taralla näkyi jo viisi nuorta selkälokkia sekä yksi 2kv heuglini.

Kommentit