27.9. Great Grey Owl - and I mean "Great" - Lapinpöllö Sokeritehtaan mäellä

Poikkesin Naantalin "sokeritehtaanmäellä" iltapäiväretkelle, ajatuksena oli tietenkin yhyttää ino, sillä vuodenaika oli lajille mitä mainioin. Lintuja ei ollut mitenkään älyttömästi liikkellä iltapäivän tunteina, mutta rautiaisia, punarintoja, tiltaltteja ja pari mustapääkerttua löytyi pienellä etsiskelyllä.


Alueen oli vallannut palsternakka, ruskettuneita kuivia kukintoja törrötti kaikkialla. Ilmeisesti ne ovat hyönteistenkin suosiossa, sillä rautiaiset ja fyllarit tuntuivat myös viihtyvän kasvustossa.


Myös tämä veikeän raidallinen kotilo viihtyi palsternakan varressa. 


Järven puolella oli nuori mustakurkku-uikku, joka on tiettävästi paikalla kesällä pesineen pariskunnan jälkeläisiä. Jo alueelle saapuessani kiinnitin huomiota varisten ja närhien raakuntaan ja arvelin metsikössä piileskelevän huuhkajan tai kanahaukan. Olin jo lähdössä pois, kun huomasin varisten istuvan suuren kuusen latvassa ja tuijottavan alaspäin. Pienen etsinnän jälkeen kuusenoksien seasta löytyi yllättäen hieno lapinpöllö! Kyseessä oli niin suurikokoinen yksilö, että sen täytyi olla  naaras.Päivä oli tässä vaiheessa pilvinen ja lintu oli umpisynkässä metsikössä kuustenoksien siimeksessä, joten käsivaralta kuvatessa piti laittaa ISO -arvot tappiin. Jonkunlaisia pönökuvia syntyi.


Tiltaltteja näkyi vielä poislähteissä muutamia ja pajulintujakin vielä pari. Myös pensastasku näkyi ja altaasta kuului muutaman kerran liejukanan ääntä. Lisäksi pohjantikan oloinen tikka lensi alueen yli, mutta harmillisesti en saanut määritystä varmistettua.


Päivän ainoa vaelluslaji, kaaliperhonen, ilmestyi jostakin paistattelemaan päivää ohdakkeelle heti kun auringonsäteet ilmestyivät pilvien raosta. Kommentit