Senaattorin jäljillä - Twitching a Woodchat Shrike 24.6.2015

Having correctly interpreted the weather forecast, I managed to twitch a Woodchat Shrike at Inkoo today. I tried to document its tail pattern without success. However, there seemed to be wedge-shaped black marking without white base to central tail feathers, so I presume this is senator. There is just 30 records of Woodchat Shrike from Finland, and only five of them have been identified to subspecies: Senator 3, niloticus 1, badius 1.

Sääennusteen ja sadetutkan tulkinta osui kutakuinkin nappiin. Ajelin Turusta Inkooseen ja puolisen tuntia sadetta pidettyäni sää alkoi kirkastua. Vielä toinen puolituntinen, ja senaattori eli punapäälepinkäinen löytyi 300m päästä langalta. Lintu ei tullut kuvausetäisyydelle kunnolla, mutta sitä sai tarkkailla kaukoputkella rauhassa. Hieno, silmiinpistävästi kuvioitu värikäs lintu!

Punapäälepinkäinen viihtyi kuvan keskivaiheilla, sähkölangoilla
Linnun päänkuviot ovat koiraalle tyypillisesti voimakkaan punamustat


Käsisulkien tyven valkoinen laikku ja korkealle ylös nouseva leveä musta otsa sekä valkoiset uloimpien pyrstösulkien tyvet poissulkevat Välimeren saarilla pesivän alalajin badius
Yritin saada linnusta sellaista kuvaa, jossa pyrstö olisi ollut levitettynä, mutta tuloksetta. Lepinkäinen poimi tiuhaan tahtiin hyönteisiä pellosta lennellen edestakaisin ja kaukoputkella ehti hahmottaa linnun kiilamaisen mustan kuvion keskellä pyrstöä. Keskimmäisten pyrstösulkaparien tyvet eivät selvästikään olleet valkoiset, joten ei syntynyt vaikutelmaa leveästä mustasta kärkivyöstä valkotyviselle pyrstölle. Lintua voinee pitää nimialalajin senator yksilönä näin maasto-oloissa. Kyseessä on Euroopan yleisin ja laajimmalle levinnyt alalaji. Punapäälepinkäinen on nyt tavattu Suomessa tasan 30 kertaa, mutta alalajilleen on määritetty vain kolme senatoria sekä yksi niloticus ja badius kumpaakin. Badius on Välimeren saarilla paikallisesti pesivä keskipitkänmatkan muuttaja ja niloticus on suhteellisen suppealla alalla Lähi-Idässä pesivä alalaji. Kumpikin viime mainituista on hyvin harvinainen vieras levinneisyysalueensa ulkopuolella.










Kommentit