1.5. Helsinki – Lissabon – Marrakesh – Casablanca – El Jadida

 

TAP:n lentäjien lakko aiheutti alusta loppuun pienoista hämminkiä matkan suhteen. Vasta matkaa edeltävänä iltana selvisi, että menolento luultavasti toteutuu aikataulun mukaisesti. Lopulta menomatkan ensimmäinen osuus sujui ongelmitta ja koneessa nuokutun yön jälkeen laskeuduimme  Lissabonin Portelan kentälle klo 9.05. Käsimatkatavarat mukana suunnistimme Drive On -vuokraamon deskille Vodafonen mainostolpan juurelle. Auto piti noutaa laitakaupungilta, mihin tuhraantui ikuisuudelta tuntuva puolituntinen. Muuten hyvä, sujuva ja edullinen vuokraamo.


Matkalla Caparica beachille huomasin auton ikkunasta lähiniitylle laskeutuvan mustavalkoisen mainalinnun. Laji jäi aluksi naulaamatta, mutta seuraava yksilö esittäytyi paremmin: Riisimaina Acridotheres cristatellus! Tämä näyttävä C-laji on perinteisesti hoidettu hieman pohjoisempaa, Carcaveloksen linnakkeelta, mutta näemmä niitä on täälläkin. Retken ensimmäinen elis oli tosiasia!


Caparica beach oli kerrassaan upea, pitkä hiekkaranta. Erityinen kiinnostus kohdistui tällä kertaa ohilentäviin lokkilintuihin, joita ei ollut turhan paljon.

Syynä poikkeukselliseen tarkkaavaisuuten oli rannalla jo useamman päivän viettänyt etelänselkälokki Larus dominicanus. Valitettavasti Lissabonissa oli vapaapäivä, ranta täynnä ihmisiä ja lokit kateissa. Parhaiten lintu oli ollut paikalla varhain aamuisin ja myöhään iltaisin.

Ilman kaukoputkea katsottuna voimakkaassa valossa ohilentänyt lokki näytti lupaavan mustavalkoiselta. Ja pah, valokuvasta luontokappale paljastuu aivan tavalliseksi graellsii -selkälokiksi.
 
  

Lokkistaijauksen lomassa tuli harrastettua paikallisten pulmussirrien sekä karikukkojen kuvausta. Muita lajeja rannan tuntumasta mustajalkatylli-koiras, parikymmentä etelänharmaalokkia, laulava heinäkerttu ja jokunen töyhtökiuru. Jatkolento klo 16.50 koukkasi Marrakechin kautta, lentoaika sinne 1h10min ja perillä Casablancassa olimme klo 19.10. Sujuva autonvuokraus Hertziltä, Dacia Duster alle ja A5 moottoritielle kohti El Jadidaa, jossa majoituimme mainiossa Ibis -ketjun hotellissa.

Retkenpinnoja 21 (Portugalista), ajoa Marokossa tänään 120km.

Kommentit