Säpin syksyä 23.-27.9. ja 2.-9.10. - a Few autumn days in Säppi island B.O.

 Asian Desert Warbler - Hoopoe - Citrine Wagtail - Olive-Backed Pipits - Pygmy Owl - Grey-headed Woodpecker - Great Snipe - Purple Sandpiper - Yellow-browed Warblers - Siberian Chiffchaffs - Great White Egret - Short-eared Owls - Spotted Nutcrackers


23.9. klo 17:15 - 19:45

Säppi upon arrival, warm like a summer day!

An always idyllic lighthouse yard

Saavuimme Peten kanssa saareen 23.9. illansuussa ihmeellisen lämpimässä, kesäisessä säässä - vielä rannassa auton mittari näytti +19ºC! Saarta ei varsinaisesti kierretty, joten parhaaksi havainnoksi jäi Peten pihassa havaitsema pähkinänakkeli, syksyn eka Säpissä! Sääennusteen valossa mahtava itävirtaus, mutta turhan kaunista korkeapainetta luvassa pudotuskelien sijaan.

Bird observatory, and Pisa lighthouse?

Guest behind the barbeque shed of lighthouse yard - a resident moufflon

24.9. klo 5:50 - 19:30

The Queen of Spain fritillary Issoria lathonia is an uncommon guest, maybe the first record from Säppi

The Queen of Spain fritillary Issoria lathonia

Risto skarppasi säkkipimeässä aseman pihasta syyslaulavan varpuspöllön, joka oli kaikkien lystiksi äänessä aamun valkenemiseen saakka. Kirkkaan, mutta lämpimän yön jäljiltä aamu oli sumuinen ja sen myötä muutto oli melko vaisua. Hauskin muuttaja oli hippiäisten lomassa muuttanut taigauunilintu ja iltapäivällä toinenkin ino näyttäytyi Knaperniemessä. Päivän laji oli kuitenkin kuusitiainen, joita ynnättiin 900 muuttavaa, 600 paikallista sekä 66 rengastattua. Myös hippiäisten määrässä päästiin yli tonnin. Palokärkikin viihtyi saaressa ja jänkäkurppa sekä muuttohaukka havaittiin. Ehkä kovin havainto ja samalla mahdollinen Säpinpinna oli kuitenkin myöhäinen helmihopeatäplä, joka lenteli kesäisessä säässä Knaperissa. Saareen saapuivat Kimmo, Anne ja Outi. Rengastuksia noin 400 ja päivän lajimäärä 66. 


25.9. klo 5:50 - 19:00

Three Eurasian Nutcrackers Nucifraga caryocatactes and a Purple Sandpiper Calidris maritima were the first for the autumn today

Päivä avattiin jälleen pimeässä laulavalla varpuspöllöllä. Haahkalla oli selvää muuttoa jo heti vakion alussa, Prakalasta ynnättiin 815m S ja muualta vielä 600 paikallista. Syksyn ensimmäinen merisirri liittyi suosirriparveen Ulkolaskulla. Vaelluksen myötä saareen olivat saapuneet syksyn ensimmäiset kolme pähkinähakkia ja harmaapäätikka. Tehokas puskien komppaaminen ei kuitenkaan tuottanut tulosta ja saari olikin hämmentävän tyhjä pikkulinnuista! Sää oli kesäisen lämmin ja kala- sekä naurulokit pyydystivät taivaalta hyönteisiä kesäpäivän tapaan. Iltapäivällä Krävelin kärjestä löytyi ääntelevä idäntiltaltti. Illalla ukkosrintama vyöryi päälle lännestä ja aamuyöksi ennuste lupasi sadetta! Rengastuksia noin 130, päivän lajimäärä vain 70.

A Siberian Chiffchaff Phylloscopus collybita tristis was calling and seen well

One doesn't want to walk into his net in the darkness - an European Garden Spider Araneus diadematus


26.9. klo 5:30 - 19:00

Today at least 5500 Goldcrests Regulus regulus were seen

An Yellow-browed Warbler Phylloscopus inornatus was ringed and three more were seen today

Kicking Buckthorns in point Prakala

This Siberian Chiffchaff Phylloscopus collybita tristis was calling unusually loud

Siberian Chiffchaff Phylloscopus collybita tristis

Great Grey Shrike Lanius excubitor

Tänään oli retken ensimmäinen lintupäivä! Illalla ja alkuyöstä ukkosti ja satoi kaatamalla, aamuyöllä sade muuttui tihkuksi ja aamu valkeni itätuulisena, kirkkaana ja hyvin lämpimänä. Prakalan aamuvakiolla hippiäiset muuttivat mattona jalkojen juuresta ja se näkyi myös verkoilla, jossa Risto ja Kimmo urakoivat renkaisiin 500 hippiäistä, parilla verkolla. Päivän hippiäissummaksi ynnättiin 5500, joka on todennäköisesti vahvasti alakanttiin! Aamulla saareen saapui kolme venekyydillistä pirkanmaalaisia lintuharrastajia päiväretkelle ja saarikierroksen alkuun osa retkeläisistä yhytti Lännennokalta harjalinnun, joka jäi päivän parhaaksi lajiksi, olihan kyseessä vasta seitsemäs (?) havainto saaresta. Onneksi lintu lensi vastaan iltapäivällä Karinnokalla ja vieläpä rääkäisi mennessään! Maastossa riitti lintuja, taigauunilintuja havaittiin neljä, joista yksi rengastettiin. Idäntiltaltteja havaittiin kaksi. Koko syksyn lintuasemilla hyvin vähissä olleita punarintoja rengastettiin 73 ja laskettiin maastosta 400 paikallista. Metsäjäniksiä on saaressa muutamia, kymmenkunta. Eteläkarilla polski lihava vesimyyrä. Päivän lajimäärä 76.


27.9. klo 5:50 - 15:45

First light in the morning with easterlies

Crowd in the quay almost like in high summer season

Kotiinlähtöpäivä, saaressa tietenkin hyvin lintuja, harmillisesti kokonaan katsomatta jäi alue Peräkulmasta Kräveliin. Havainnoista mainittakoon 11 tundrakurmitsaa ja kaksi punakuiria, sekä iltapäivällä Eteläkarille västäräkin seurassa muutolta tipahtanut nuori sitruunavästäräkki, vasta 11. havainto lajista Säpissä! Sää oli vuodenaikaan nähden jälleen hämmentävän lämmin, saari kierrettiin T-paitaisillaan ja Kruununmöljässä oli veneitä ruuhkaksi asti. Tatu saapui saareen rengastamaan, sääennusteen ja kalenterin valossa kosolti hippiäisiä luvassa verkkoihin lähipäivinä, sillä maatuuli jatkuu! Lähtöpäivän lajimääräksi jäi 63.


2.10. klo 17:15 - 20:15

Back to Säppi again - who really needs all this stuff!?

Coloured sunset with dust blown by southeasterlies from Central-Asian deserts

Sunset and calming winds

Saavuimme Inan ja Juhan kanssa saareen navakassa itätuulessa. Päivän sääennusteessa todettiin, että lämmin ilmamassa vyöryy Suomeen kaakosta ja Keski-Aasiasta lähtöisin oleva aavikkopöly saa ilman autereiseksi! Tulisipa nyt jotain muutakin kuin pölyä idän aavikoilta, tuumailtiin porukalla. Saaressa ilmeni, että Tatu oli pidentänyt retkeään parilla rengastusaamulla sunnuntaihin saakka. Hyvä juttu, verkoilla varmasti riittäisi vilskettä, vaikka arkiviikon yli 1000 hippiäisen rengastuspäiväsummiin ei ehkä enää yllettäisi.


3.10. klo 7:00 - 19:30

A Great White Egret Egretta alba on migration - just 3rd record from Säppi

A Beautiful fly-by male Hen Harrier Circus cyaneus

A Short-eared Owl Asio flammeus on migration

Today there was fair migration of Cranes Grus grus of western population, with over 500 counted even in Säppi

Some Cranes were migrating far out in the sea on west side of island

First Long-tailed Tits Aegithalos caudatus for the autumn arrived today and a few were ringed, too

Eurasian Wren Troglodytes troglodytes is sometimes fairly common in Säppi

Reippaan itätuulen ja kirkkaan yön jäljiltä saari oli melko tyhjä linnuista. Aamuvakiolla Juhan kanssa ilahduttivat saaren vasta kolmas jalohaikarasuopöllö, vanha sinisuohaukkakoiras sekä paikallisena koko aamun heilunut selkälokkinuorukainen. Mantereella oli ollut edellispäivänä ja illalla hanhimuuttoa, josta Säppiinkin riitti 101 tundrahanhen parvi. Kurkia laskettiin yli 500, osa parvista muutti kaukaa lännen puolelta merellä. Harmaapäätikka oli paikallisena ja kulorastaita ynnättiin muutolla Säpin oloissa mukavat 102. Syksyn ensimmäiset pyrstötiaiset havaittiin, 13 rengastettua ja 15 paikallista. Ina ja Tatu rengastivat näennäisen rauhallisesta päivästä huolimatta noin 440 lintua, enemmistö tietenkin hippiäisiä. Päivän lajimäärä 76.


4.10. klo 7:10 - 18:00

Even greyish Eurasian Golden Plovers Pluvialis apricaria have white axillaries

Eurasian Golden Plover Pluvialis apricaria

On gloomy, rainy nights birds might find distant lights of Port of Tahkoluoto attractive

Lintuasemalla harvemmin kuulee valitettavan itävirtauksesta. Tänään sitä riitti noin 10m/s keskituulen muodossa, puuskissa huiput olivat 15m/s! Puissa oli yhä täysi lehti, joten lintujen löytäminen lehvästöstä sekä äänien kuuleminen oli haastavaa. Aamuvakio sujui rauhallisissa merkeissä, eikä paikallisiakaan lintuja ollut riesaksi asti, puhumattakaan että rarit olisivat häirinneet. Kulorastaita muutti 150 ja harmaapäätikka oli edelleen saaressa. Tatu poistui iltapäivällä mantereelle, Ina jatkaa rengastajana. Vaikka puuskittainen tuuli osui koko päivän Peräkulmaan, rengastuksia kertyi silti 135. Pyrstötiaisten liikehdintä jatkui, peukaloisia havaittiin joitakin kymmeniä ja kapustarintojakin neljä. Klo 22.00 oli vielä +14ºC, melkoista syyskeliä tämä! Tahkoluodon valot kajastivat tihkusateen läpi, saa nähdä mihin lintuja ensi yönä tippuu? Päivän lajimäärä vaatimattomat 67.


5.10. klo 07:00 - 19:15

Olive-backed Pipit Anthus hodgsoni

Olive-backed Pipit Anthus hodgsoni

Olive-backed Pipit Anthus hodgsoni

Olive-backed Pipit Anthus hodgsoni

A Juvenile Tundra Bean Goose Anser fabalis was co-operative


A Juvenile Tundra Bean Goose Anser fabalis 


A Juvenile Tundra Bean Goose Anser fabalis 

Tänään oli lintupäivä! Aamuseitsemältä mittari näytti +17ºC ja ilma tuntui hämmentävän lämpimältä, tuuli 14m/s itäkaakosta ja puuskissa reippaasti enemmänkin. Aamu valkeni pilvisenä ja noin klo 8 alkoi puolille päivin jatkunut sade, joka hyydytti muuton totaalisesti ja keskeytti rengastuksen. Iltapäivällä lähdimme kolmisin kiertämään saarta ja Karinnokalla Inan edestä nousi puuhun pyrstöään heiluttamaan kirvinen, joka nopeasti määrittyi taigakirviseksi, siistiä! Muista havainnoista mainittakoon saaren vasta viides luhtakana, jonka Ina kuuli aamulla Hanhistossa, pari jänkäkurppaa, taigauunilintu, suopöllö, piekana sekä Hanhistossa viihtynyt kesynpuoleinen nuori tundrametsähanhi. Hysyt olivat kutakuinkin hukassa, tiltalttejakin vain viisi, eikä koko viikolla yhtään kerttua, leppälintua tms! Päivän lajimäärä 67.


6.10. klo 07:00 - 19:00

Point Prakala in soft early morning light

Almost escaped - the very first record shot of...

An ASIAN DESERT WARBLER Sylvia nana 

Asian Desert Warbler skulking in low vegetation, from time to time totally hidden

Parking lot for wheel carts on a rainy day

Lintupäivän makua!!! Kovan itätuulen ja kuurottaisen kaatosateen vuoksi verkot pysyivät tänään makkaralla, joten lähdimme aamuvakiolle koko porukalla - ja sehän kannatti! Kesken aamuvakion pienenpieni hiekanvaalea lintu lensi puolen metrin päästä, parinkymmenen sentin korkeudella, ohitse ja tipahti äännellen muutaman metrin päähän pienen pensaan latvaan selkäpuolen tertiaaleja esitellen - #%)&!!! NANA!!! hihkaisin isolla fontilla, vaikka kaikki varmasti näkivät linnun samanaikaisesti. Huh, sehän on nana, KÄÄPIÖKERTTU, pitäisi varmaan ottaa kuvia, hoksasin kun lintu jo lennähti parikymmentä metriä seuraavaan pensaaseen. Raks-raks-raks - vain yksi ainoa kuva, jossa poispäin lentävä lintu näkyy: Ruosteenvärinen yläperä, mustavalkoista pyrstössä, hiekanvärinen päältä, jes, riittänee dokkariksi! Naputtelin linnun tiedotukseen ja heti perään laitoin kameranperäkuvan ilman selityksiä hämmästeltäväksi paikallisryhmään. Hetken päästä saimme jo parempia dokkarikuvia linnusta, sää vain oli armottoman pimeä ja sateinen. Nanaa kompatessa kuului ja näkyi myös idäntiltaltti, joka jäi melko vähälle huomiolle. Kun nana oli nähty riittävän hyvin, päätimme rauhoittaa Prakalan tyven ja lähteä kiertämään saarta, bongareitakin olisi tulossa pari veneellistä. Saarikierros osoitti, että lintuja oli saapunut mukavasti, mm. tiltaltteja laskettiin mukavat 45. Ensimmäisen bongarikyydin myötä saareen saapuneet Petteri ja Rolli lähtivät heti nanan hoidettuaan kiertämään saarta, pari lyhytnokkahanhea, hernekerttu sekä luotokirvinen parhaina havaintoinaan. Päivän yhteislajimääräksi summattiin keliin nähden kohtalainen 68.

7.10. klo 8:30 - 20:30

It's nana, Asian Desert Warbler

Nana showtime, whoaaaa twitchers here we go!


A leucistic juvenile Brent Goose Branta bernicla with a regular one

Another record shot of a leucistic juvenile Brent Goose


Tundra Bean Goose, juvenile


Twitchers watching Asian Desert Warbler

Eteläkari meadows in last light

Jälleen hieno ja myös vähemmän tuulinen lintupäivä, kääpiökerttu oli helposti havaittavissa Prakalan tyvellä ja taigakirvisiä oli saaressa nyt peräti kaksi yksilöä, satamassa - Takalahdella sekä edellispäivän lintu yhä Peräkulmassa! Iltapäivän komppauksella Rollin jaloista pomppasi Hanhistossa myöhäisenpuoleinen heinäkurppa. Aamun ensikomppauksella Prakalan tyrnikössä oli lupaavankuuloinen taksuttaja, jota ei ikävä kyllä saatu kaivetuksi esiin. Maininnanarvoisia ovat myös leukistinen sepelhanhi sekä yhä kuvaamisen kannalta yhteistyökykyinen nuori tundrametsähanhi satamassa. Myös nuori muuttohaukka saalisteli aamulla Präälissä. Syksyn ensimmäiset kahdeksan tilheä saapuivat saareen. Lämmintä riittää yhä, illalla oli sadetta ja tuuli lupaavasti kaakosta. Päivän lajimäärä 76.

8.10. klo 7:00 - 20:00

Highland cattle herding Asian Desert Warbler for twitchers

Asian Desert Warbler again

and again...

Asian Desert Warbler


Asian Desert Warbler


Two Spotted Nutcrackers Nucifraga caryaocatactes were seen today

Sunset at Lännennokka, after some 18 000 steps and about 15km's walk around the island

Sää ei tänäänkään suosinut rengastusta, kova itätuuli jatkui. Varpuspöllö oli tuttuun tapaan äänessä jo hämärässä. Saari kierrettiin huolellisesti, mutta uusia lintuja ei juuri löytynyt. Kääpiökerttu pysytteli vakiopaikalla Prakalan tyvellä koko päivän. Syksyn toinen merisirri lenteli suosirrien seurassa ja selkälokeilla oli jonkinlainen loppusyksyn huippu, yhdeksän lintua havaittiin: 3 ad, 1 3kv, 5 1kv. Kolme suopöllöä, harmaapäätikka, kesy tundrametsähanhi sekä Knaperniemessä havaittu taigauunilintu olivat päivän parhaimmistoa. Syksyn ensimmäinen hömötiainen käväisi Krävelissä ja myös urpiaisten liikehdintä on hiljalleen alkamassa, tänään havaittin 19 tavallista ja kolme ruskourpiaista. Rengastuksia 45, päivän lajimäärä 71.

9.10. klo 7.45 - 15:00

New birders arriving

Nana was very tame, slightly wet and not skulking at all in strong wind


Lone photographer keeping an eye on Asian Desert Warbler

Kotiinlähtö- ja vaihtopäivä valkeni tuulisena ja sateisena, iltapäivää kohti tuuli vain yltyi ja kääntyi länsilounaaseen. Kääpiökerttu tervehti aamuvakiolaisia ja muutkin linnut olivat jo ennestään tuttuja. Iltapäivällä saareen saapuivat Hanna, Janne, Pirkka, Teo, Arto, Tom sekä Jan ja kerttu hoitui koko porukalle noin viidessä minuutissa rantautumisesta. Aurinkokin jo näyttäytyi. KSS!!!

High five from Goldcrest, see you next time!


Back to the mainland again






























Kommentit