Kroatia, Biokovo N. P. & Sveti Jure 13.6.2019 - Croatia


Kroatian toiseksi korkein vuori, Sveti Jure, sijaitsee Biokovon kansallispuistossa lähellä Makarskan idyllistä rantalomakohdetta. Ainakin kesällä 2019 portti kansallispuistoon aukesi klo 6.00, aamuvarhaisella 32 km neulansilmätietä sai ajella suhteellisen rauhassa perille saakka. Paluumatkalla on syytä varautua peruuttelemaan kapealla tiellä sopivan ohituspaikan kohdalle, yleensä muutama kymmenen - 100 metriä riittää hieman vastaantulijasta riippuen.


Ajoittain myös menomatkalla oli ruuhkaa ja osalla kulkijoista ei ollut laisinkaan kiirettä perille


Alempana maisema oli hyvin pensaikkoista, joko kuvan kaltaista katajaa tai sitten rehevimmillä paikoilla monenlaista lehtipensasta. Rusorintakerttu (albistriata) oli hämmästyttävän yleinen ja runsas pensaikossa, samettipääkerttu harvalukuisempi.


 Metsäalueelta löytyi viitatiaisia, pähkinänakkeleita, pensassirkkuja ja kivikkorastaita.









Maiseman muuttuessa karummaksi myös linnusto muuttui, kuvan maisemasta löytyi mm. kivikkopyitä ja alppinaakat sekä käärmetkotka päivystivät taivaalla ja kivitaskujen seurasta löytyi myös komea koiras idänrusotasku (melanoleuca).







Aivan perille saakka pääsee autolla, joskin kohde oli iltapäivällä myös maantiepyöräilijöiden suosiossa.


Huippu on niin korkealla, että alueella on ikijään täyttämiä luolia ja kesäkuussa löytyi vielä myös lunta varjoisimpien kanjoneiden notkoista. Ylhäällä lintulajisto oli niukkaa, mutta alppikiitäjät ja alppirautiaiset pyörivät lähietäisyydellä.



Makarskan kaunis kaupunki on hieno rantalomakohde ja kohtuullisia ravintoloita löytyy kymmenittäin. Heinä-elokuussa alue on tosin tungokseen asti täynnä lomailijoita mm. Tsekeistä ja Saksasta.








Kommentit