Vesilahden Kirkonkylän talvilintulaskenta v1.2 - Another winter bird census

Edellisestä talvilintulaskennasta ehtikin vierähtää seitsemän viikkoa. Tällä välin myös talvi tuli toden teolla, lumi saatiin tosin vasta viime hetkellä, jouluaattona. Maisema oli kovasti muuttunut edellisestä kierroksesta ja nyt myös vesistöt olivat jäässä.

Cemetary covered by snow. A flock of Long-tailed Tits and eleven Pine Grosbeaks were seen.

Lintuja oli kuitenkin vuodenaikaan nähden runsaasti, kiitos rastaiden sekä alati runsastuvan pikkuvarpusen.

Rowan trees are carrying lots of snow and berries
Pihlajanmarjoja on vuodenaikaan nähden yhä jäljellä hämmästyttävän runsaasti ja siksi myös rastaita on vielä paljon. Tilhet ovat edelleen vähissä, mutta voihan olla että ne ovat vasta tulossa etelään, sillä marjoja riittää edelleen myös pohjoisemmassa Suomessa.

Kirkkolahti - Seven weeks ago there was many waterfowl here
Edelliskerralla Kirkkolahdella uiskenteli sinisorsia, isokoskeloita, telkkiä, uiveloita ja tukkasotkakin. Nyt ainoaksi lintuhavainnoksi jäi etäällä lentävä korppi.

Varpunen, koiras - House Sparrow, male
Pikkuvarpunen - Tree Sparrow. With bright rufous crown and black bill, this bird is probably male. However, sexing is generally reliable only when comparing breeding pair in hand

Varpusia näkyi nyt peräti neljä, pikkuvarpusia 111. Kun muutimme Vesilahdelle vuonna 2001, pikkuvarpunen oli harvalukuinen tsälpyttäjä Kirkonkylän varpusten seassa - reilussa kymmenessä vuodessa lukusuhta on kääntynyt päälaelleen ja tällä vauhdilla varpunen häviää tyystin muutaman vuoden sisällä :(

Käpytikka - Great Spotted Woodpecker, ten were seen today

Käpytikka oli tällä kertaa kierroksen ainoa tikkalaji, mutta niitä näkyikin peräti kymmenen.

Pyy - Hazel Grouse, rare sight at village nowadays (from archive)
Hieman yllättäen uudeksi lajiksi reitille löytyi pyy, keskeltä kirkonkylää pururadan tuntumasta. Laji esiintyi vielä kymmenen vuotta sitten kirkonkylällä, mutta on joutunut väistymään asutuksen  myötä.

Pine Grosbeaks have been abundant in last days
 Toinen mukava yllätys oli taviokuurna, joita näkyi peräti 35 yksilöä kahdessa parvessa.

Fasaanikukko on korea otus - Male Common Pheasant is intoduced in Finland too
Toinen kanalintu on sentään jokavuotinen, tällä kertaa Susannan hoksaamana mutta vain yhden kukon voimin.

Keltasirkkukoiras - Male Yellowhammer

Keltasirkku on vähenemään päin, nyt ynnättiin tasan 40 yksilöä pikkuparvissa sieltä täältä. Lajilla on tosin tapana keskittyä peltoaukeille ja etenkin puimatta jääneet kaurahalmeet keräävät yhä suuriakin parvia. Kaiken kaikkiaan laskennassa löytyi 24 lajia ja 866 yksilöä sekä kaksi oravaa. Laskennan kaikki havainnot (valitettavasti vain tieteellisin nimin) täällä.

Kommentit