6.-7.7. Kesäyön ääniä

Pitkän kolean jakson jälkeen yöt lämpenivät viimein. Kangasalta jo toukokuussa löytynyt pikkuhuitti ilmoitettiin päivällä uudelleen pitkän tauon jälkeen. Olin poikennut paikalla etelänsatakieliretkeltä palatessa kahdesti, mutta molemmilla kerroilla lintu oli ollut vaiti. Koska ilta vaikutti tyyneltä ja lämpimältä, päätin käydä kuuntelemassa lintua vielä kerran.


Auringonlaskun jälkeinen iltarusko oli niin komea, etten malttanut ajaa ohi vaan pysähdyin napsimaan muutaman kuvan Näppilänsalmesta Vesilahden ja Lempäälän rajalta. Yölaulajapuolella oli toistaiseksi hiljaista.


Kangasalan Tiihalassa oli rauhallista. Pysähdyin Hyyrönhaudan kohdalle ja melkeinpä samantien pikkuhuittikoiraan nenäsointinen sarja kantautui Talviahteenlahden rantaluhdasta. Lintu oli aktiivisesti äänessä ja piti vain lyhyitä taukoja. Ääni kuului erittäin hyvin, mitä nyt liikenteen melu häiritsi ajoittain. Paikalla oli äänessä myös rytikerttunen ja Kyläjärven suunnalla viitakerttunen sekä kaksi rääkyvää harmaahaikaraa. Pikkuhuitin ääni oli todella kantava, sillä lintu kuului vielä kauas Kyläjärven itäpuolelle. Ilta oli kaunis, tyyni ja suhteellisen lämmin, klo 23.50 vielä +16dC, joten päätin jatkaa yöretkeä Valkeakosken suuntaan.


Kangasalan Leipi on erinomaista yölaulajaseutua. Tällä kertaa Liuksialan tienoilla oli kuitenkin äänessä vain yksi viitakerttunen. Pellon ylle iltaruskoa vasten hiipivä usva loi lähes aavemaisen vaikutelman ja taivaalla hohti hentoja yöpilviä. Jatkoin välillä pysähdellen aina Valkeakosken Päivölään saakka. Päivölän takapihalla niityn laidassa lauloi lyhyesti sirkkalintu, joka kuulosti aluksi kovin metalliselta. Valitettavasti lintu siirtyi nopeasti noin sata metriä ja vaikeni. Viitasirkkalintu se ei ainakaan ollut. Kävelin polkua Saarioisjärven rantaan ja kuuntelin puolisen tuntia. Kolme nuolihaukkaa erottui sirppisiipineen siluetteina sudenkorentopyynnissä ja luhtahuitti huittaili harvakseen. Ruokosirkkalintu ei ollut tällä kertaa äänessä, tiedä sitten olisiko iltayöllä ollut parempi tuuri. Yölaulajaretken tuloksena luhtahuitti 1Ä, pikkuhuitti (bongattu), ruisrääkkä 9, käki 1, sirkkalintulaji 1, pensassirkkalintu 2, viitasirkkalintu 1, rytikerttunen 1, viitakerttunen 11, kultarinta 2. Aika mukavasti yölaulajia vielä äänessä näin sydänkesän alla. Myyrätilanteesta kertoo tosin jotakin se, että ensimmäistäkään sarvipöllöpoikuetta ei kuulunut, saati näkynyt.




Kommentit